- Foto: Wikimedia Commons

Den här vackra ormen kan ge dig en fruktansvärd död

Den är verkligen vacker, men den är helt spektakulärt giftig. Men giftet kan även användas till något gott.


Det är inte direkt nyttigt att bli biten av någon giftig orm, men om du blir biten av en blå korallorm (Calliophis bivirgata) så är det riktigt dåliga nyheter.

Ormen, som blir ungefär 180 centimeter lång, har giftkörtlar som sträcker sig genom en fjärdedel av kroppen. Det betyder att den har djurvärldens största giftkörtlar, och de är fyllda med ett extremt potent gift.

Om du blir biten av en korallorm så skulle hela din kropp direkt knyta sig i en enorm spasm. Tänk dig som en sån där kramp du kan få i vaden, fast i hela kroppen.

Det som händer är att alla dina nervceller aktiveras samtidigt, och det leder till en oerhört traumatisk död. Som tur är har bara två fall där människor bitits av den här ormen registrerats.

Korallormen är så här supergiftig eftersom den lever på att jaga andra giftiga ormar. Den måste alltså paralysera sitt offer direkt, för att inte riskera att bli förgiftad själv.

Men den här ormen, som faktiskt är rätt utrotningshotad, kan faktiskt användas till något bra. Eftersom giftet påverkar de kanaler som sätter på och av nervimpulser så skulle mer kunskap om hur det fungerar kanske kunna användas för att hitta ny medicin mot värk.

Det superfarliga skulle alltså kunna visa sig vara supernyttigt. Men det är fortfarande en extremt dålig idé att bli biten av.

Läs hela studien på MDPI.

Vet du hur det gick till när ormarna förlorade sina ben? Det var faktiskt inte en så stor grej.

De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Senaste nytt

Raketer mot Israel efter dödlig attack i Libanon

Kavli vill ta större klimatansvar – ska minska utsläppen: “En tuff resa”

Livsmedelskoncern Kavli vill ta ett större ansvar för miljön har därför satt upp egna klimatmål. Målen bygger på en noggrann analys av verksamhetens klimatpåverkan.

Glad överraskning: Japans månsond är vid liv

1 timme sedan
USA:s senaste sond klarade det inte. Men Japans lilla landare visar sig nu, mot alla odds, ha överlevt ännu en brutal natt på månen. "Vi fick svar från Slim i går kväll!" utropar landets rymdstyrelse lättat.

Ett rekordartat kvartal på Wall Street

2 timmar sedan
Ett lysande kvartal är till ända på New York-börsen. Det pågående rallyt har ökat aktievärdet med cirka fyra tusen miljarder dollar på tre månader och rekorden har smattrat som spön i backen.

Person skjuten under jakt

2 timmar sedan
En person har skjutits i en jaktolycka i Surahammar, rapporterar TV4.

Polisen i Borås rapporterar om brand

2 timmar sedan
"Det brinner i en lägenhet i ett flerfamiljshus på Dalbogatan.", skriver polisen på sin hemsida.