Hitta perfekt mogen avokado – med teknik från NASA

- 01/11/2016, 17:30 -
Snart kan du scanna avokados, och hitta den absolut bästa.
1 av 2

Snart kan du scanna avokados, och hitta den absolut bästa.

Pixabay/ Montage

Dessutom kan tekniken användas för att minska på matfusk.
2 av 2

Dessutom kan tekniken användas för att minska på matfusk.

Pixabay

Det svenska företaget bakom innovationen hoppas även att det kan minska på matfusket.

Tänk dig att på ett ögonblick kunna se vilken avokado som är perfekt mogen, vilken "färsk" fisk som egentligen varit frusen eller bara kolla om den där fläskfilén som man hade tänkt äta senast i går fortfarande är ok att äta. Visst vore det praktiskt? Snart kanske det är verklighet, med en smart app till din telefon.

Tekniken som ska göra det här heter hyperspektral bildanalys, och den utvecklades av NASA redan för trettio år sedan. Nu ska ett svenskt start up-företag, Impact Vision, ta tekniken vidare.

Tekniken bygger på att allt reflekterar och absorberar ljus, och att alla material gör det på olika sätt. En hyperspektral kamera plockar upp många fler våglängder än vad våra ögon kan göra, och kan sedan använda den informationen för att avläsa ett ämnes kemiska uppbyggnad.

Det här betyder att du med en bild i affären kan slippa att försöka göra guacamole på en helt stenhård avokado. Men det kan även användas till så mycket mer, eftersom hyperspektral analys kan underlätta för exempelvis affärer att rensa bort dåliga produkter, exempelvis skämt kött, ur sitt lager.

Men kanske viktigast av allt är att den här tekniken skulle kunna hindra matfusk. Den stora skandalen med hästkött i lasagne skulle helt ha kunnat undvikas om man använde hyperspektral analys hade hästköttet upptäckts direkt.

Än så länge så finns inte en hyperspektral scanner i fickformat, men Impact Vision, som har sitt säte i USA, hoppas att de ska ha en prototyp ute snart. Och sedan hoppas de att utvecklingen kommer att gå snabbt, och att tekniken snart ska finnas i din telefon.

Läs mer på IDG.

Tekniken går verkligen framåt: Snart kan du köpa labbodlat kött i din butik. Och visste du att "blodet" i din biff egentligen är något helt annat?

Gillar du vetenskap?? Då borde du gilla Left Side Of The Brain på Facebook.

Skulle du vilja ha det här?