Illuminati, Tempelriddarna och Sällskapet – hört talas om?
Hemliga sällskap har väckt nyfikenhet hos folk i århundranden. - Foto: I99pema via Wikimedia Commons

8 hemliga sällskap i Sverige som ingen vill att du ska känna till

Dolda läror och hemliga ritualer. Än idag finns det flera ordenssällskap i Sverige som omgärdas av mystik. Här är åtta av dem.


Nåja.

Alla sällskap i den här listan kanske inte är helt top secret superhemliga. Några av dem har till exempel egna hemsidor med en del information.

Däremot finns en hel del hemlighetsmakeri runt omkring dem.

Därför kan det vara svårt att ta reda på allt om vad de sysslar med och vilka ritualer de ägnar sig åt. Vad vi dock vet är att många av sällskapen har traditioner från flera hundra år tillbaka.

Och det är ju ganska starkt, eller hur?

Här är i alla fall 8 slutna sällskap. Vissa av dem lever och frodas i Sverige – än idag.

Bild: Giphy

1. Frimurarna

Sveriges äldsta ordenssällskap. Svenska Frimurare Orden startade i mars 1735 och bygger mycket av sin verksamhet på ledord som personlighetsutveckling, gemenskap och barmhärtighet.

Men Frimurarna har också beskrivits som ett maktnätverk av personer högt upp i samhället som hjälper varandra på olika sätt. I till exempel Umeå har bland annat Västerbottens-Kuriren rapporterat att många av medlemmarna är toppolitiker.

Frimurare som har lämnat orden har även berättat om kontroversiella ritualer där medlemmar läggs i likkistor eller där värjor och dödskallar förekommer.

För att gå med i Frimurarna måste du vara av manligt kön, minst 24 år och ha två personer som går i god för dig.

Svenska Frimurare Ordens stamhus i Bååtska palatset på Blasieholmen i Stockholm. Bildkälla: User Hedlund via Wikimedia Commons

2. Coldinuorden

Ett ordenssällskap som ska ha rötter från området kring Medelhavet så långt tillbaka som till medeltiden. Orden kom till Sverige via Frankrike i slutet av 1750-talet, enligt sin hemsida.

Sällskapet beskriver sig själva som ett brödraförbund och många medlemmar genom historien har haft koppling till marinen.

Men vad namnet Coldinuorden kommer från, hur ordens ritualer ser ut och vad man egentligen sysslar med är hemligt.

Utåt är dock orden något känd för de kors som sitter i Sveriges skärgårdar och som förr användes som sjömärken. Vad korsen exakt betyder är dock hemligt, enligt Wikipedia.

Ordenshus för logen Göta Coldin vid Bellmansgatan i Göteborg. Bildkälla: Alicia Fagerving via Wikimedia Commons

3. Tempelriddarna

Tempel Riddare Orden grundades i USA 1845, men har funnits i Sveriges sedan 1887. Medlemmarna måste ta avstånd från alla typer av droger, även alkohol.

Tempelriddarna, som är ett slutet sällskap, bygger på en kristen tro och etik, men ställer inga politiska krav på de som är medlemmar. Precis som med Frimurarna får endast män gå med, enligt Wikipedia.

Exakt vad orden sysslar med i "det inre arbetet" är hemligt.

"Sedan gammalt har allt ordensarbete endast varit känt av de invigda. Ordensarbetet är uppdelat på olika grader och varje ordensbroder känner endast till de grader han invigts i. En högre grad är en ny upplevelse som ger ny kunskap", skriver Tempelriddarna på sin hemsida.

Tempelriddarna ligger på Kammakargatan i Stockholm. Bildkälla: I99pema via Wikimedia Commons

4. Svenska Druid-Orden

Orden grundades i London 1781 och kom till Sverige 1904 när den första svenska logen bildades i Malmö. Idag finns det 70 loger över hela landet och orden har omkring 5 000 medlemmar. För att bli medlem måste man bland annat bli rekommenderad av två personer som redan är medlemmar, enligt Wikipedia.

Vad Svenska Druid-Orden sysslar med är uppdelat i totalt sju grader. Till dessa tillkommer även vissa ritualer. Men hur ritualerna går till är strikt hemligt, även om orden själva säger att deras existens inte är det.

"Vi är inget hemligt sällskap utan ett sällskap med vissa hemliga ritualer. Druid-Orden tar inte ställning i religiösa och politiska frågor", står det på ordens hemsida.

5. Odd Fellows

Ett internationellt ordenssällskap startat 1819. Även om orden är grundad på kristen tro får folk bli medlemmar om de bara säger att de tror på "ett högsta väsende, världsalltets skapare och upprätthållare", enligt Wikipedia.

I Sverige har Odd Fellows funnits sedan 1884 och orden har idag omkring 40 000 medlemmar över hela landet, enligt sin hemsida.

Orden ägnar sig inte åt politiska frågor och lever efter mottot "vänskap, kärlek och sanning". Det gör de genom bland annat föredrag och ritualer.

Även hos Odd Fellows finns det olika grader kopplade till olika ritualer, men vad varje grad innehåller är – ja, du gissade rätt – hemligt.

Ingången till den svenska storlogens säte som sedan 1922 finns i Banérska palatset i Stockholm. Bildkälla: Holger.Ellgaard via Wikimedia Commons

6. Illuminati

Japp, du känner säkert igen dessa i och med att Illuminati nog är en av de mest kända hemliga sällskapen i världen.

Namnet betyder "de upplysta" och syftar egentligen till flera sammanslutningar från mellan 1500- och 1700-talet, enligt Wikipedia.

Den mest kända är dock Illuminaterorden som grundades 1776 i Tyskland med målet att skapa det perfekta samhället. Trots att kända personer från den tiden, som till exempel upplysningstidens stora diktare Johan Wolfgang von Goethe, gillade orden förbjöds den av bayerska staten 1785.

I Sverige startades en underavdelning till Illuminaterorden i Stockholm 1803 av en man som hette Carl Adolf Boheman. Kungen gillade dock inte detta och utvisade Boheman ur både Sverige och Danmark, enligt Wikipedia.

Trots att man försökte få rörelsen att leva vidare, bland annat genom att ge den nya namn, gick det inte. Det namn som dock har levt kvar i populärkulturens konspirationsteorier är just "Illuminati", skriver Världens historia.

Så om Illuminati skulle finnas kvar i våra dagar är det i alla fall inget som är öppet och känt.

Giphy

7. Sällskapet

Grundades år 1800 i Stockholm av främst adelsmän och grosshandlare och brukar snarare benämnas som en herrklubb. Klubben har som uppgift "att skapa en god miljö för umgänge och trevnad".

"Klubben erbjuder sina ledamöter ett digert utbud av programpunkter i form av föredrag och debatter inom ett vitt fält intresseområden samt möjlighet till luncher och middagar både i gemenskap eller med individuella gäster", enligt sin hemsida.

Sällskapet håller sedan 1870 till på Arsenalsgatan 7 vid Blasieholmstorg i Stockholm. I byggnaden finns klubbrum med bland annat biljard- och bridgespelrum. Byggnaden har även ett av Sveriges största privatägda bibliotek.

Några nutida medlemmar är kungen, prins Carl Philip och Sveriges före detta arbetsmarknadsminister Sven Otto Littorin, enligt Wikipedia.

Baren inne i Sällskapets byggnad på Arsenalsgatan 7 på Blasieholmstorg i Stockholm. Bildkälla: sallskapet.se

8. Rosenkreuzarna

Det sägs att dessa ska ha funnits redan under medeltiden, men antagligen har Rosenkreutzarna bara existerat i böcker och i konspirationsteorier. Däremot har de inspirerat andra hemliga ordenssällskap att startas, enligt Världens historia.

Idag säger sig många förvalta traditionerna från Rosenkreutzarna, inte minst i Sverige där det ska finnas två olika versioner.

Den ena är mer operativ och inspirerad från rosenkreuzisk alkemi, mystik och magi. Den andra är mer symbolisk och hämtar inspiration från rosenkreuziska läror, enligt Wikipedia.

Giphy

Läs också om den nya mystiska teorin om att Angela Merkel är Illuminati.

Glöm inte att ladda ner vår app för att få full koll på de senaste nyheterna. Finns på Google Play och App Store.

De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Vill du vara med i ett hemligt sällskap?
Tack för din röst!
Senaste nytt

S: Bevaka unga kriminella dygnet runt

Trump om Ukraina: Sätt fart, Europa

Varför ger Europa inte mer pengar till Ukraina, frågar USA:s expresident Donald Trump, och Republikanerna sannolika presidentkandidat i höstens val, på sin sociala medieplattform Truth.

Spindel, ostron och rävsvans: Här är de konstigaste föremålen som glömts i taxin

Att unna sig en taxiresa för att komma fram snabbare till destinationen är inte ovanligt. Det som däremot är mer ovanligt är föremålen som glöms kvar i taxin. Uber har listat de mest unika och vanligaste sakerna som lämnats kvar efter resan, både i Sverige och globalt.

Nio års fängelse för grova brott på hotell

Flera personer greps i en uppmärksammad polisrazzia på Skänninge stadshotell i september 2023. En 26-årig man som greps vid tillslaget döms nu för grovt narkotikabrott och människorov till nio års fängelse.

Fem års fängelse – hade 11 ton sprängmedel

Två män döms av Haparanda tingsrätt till fängelse efter att ha förvarat tonvis med sprängmedel utan rätt tillstånd.

Begränsad attack mot Iran – därför skedde den

Flera mål i Iran har attackerats med drönare. Anfallet är enligt amerikanska och israeliska mediekällor Israels svar på Irans attack i helgen.