Vi har tagit reda på allt du behöver veta innan du donerar ägg!
1 av 3
Vi har tagit reda på allt du behöver veta innan du donerar ägg! - Foto: TT
Det är viktigt att du är frisk innan du får donera ägg.
2 av 3
Det är viktigt att du är frisk innan du får donera ägg. - Foto: TT
Du blir meddelad när din donation har gett upphov till ett barn
3 av 3
Du blir meddelad när din donation har gett upphov till ett barn - Foto: TT

Funderar du på att göra en äggdonation? Det här behöver du veta

Det finns mycket som lockar med att göra en äggdonation. Att ge någon annan möjligheten att få barn är en av dem. Men vad innebär det?


Är du mellan 25 och 36 år gammal och friskt så kan du göra en äggdonation. Detta kanske de flesta vet men hur går det till?

Nyheter24 har tagit reda på allt du behöver veta för att donera dina ägg. Vi har pratat med Anna Karin Lind medicinchef på IVF Umeå.

Först och främst får man genomgå en läkarundersökning för att se att äggen och donatorn är friska. Man får även träffa en beteendevetare för att se om donatorn är införstådd med ingreppet.

TT

Anna Karin Lind berättar att donatorn sedan injiceras med en hormon för att stimulera fler ägg än den enda som man får under normal ägglossning. Dessa sprutor ges varje dag i tio dagar så att det skapas 10-20 äggblåsor.

Genom att ta en tunn nål genom slidväggen kan man sedan få ut äggen. Enligt Anna-Karin Lind ska ingreppet inte göra så ont, även om en äggdonation är mer omfattande än en spermadonation.

– Man får lite morfin och lokalbedövning, många upplever att det gör mindre ont än vad man förväntat sig, men helt smärtfritt är det inte säger, Anna-Karin Lind.

Enligt svensk lag så har barn rätt att veta sin genetiska bakgrund.

– Donatorn är anonym för föräldrarna eller föräldern och föräldrarna eller föräldern för donatorn. Barnet kan vid mogen ålder få reda på vem donatorn är, men donatorn har ingen rättighet eller skyldighet till barnet, säger Anna-Karin Lind.

Anna-Karin Lind berättar att donatorn kan skriva ett brev och bifoga en bild på sig själv när man var liten. Brevet kan barnet sedan få när hen blir äldre. Den som har donerat får också reda på när ett barn har fötts med hjälp av sina ägg.

TT nyhetsbyrå

En person som vill donera ägg kan donera till sex familjer men till skillnad från spermadonationer så är ingreppet svårare och oftast kan donatorn inte ge till lika många donationer.

Ersättningen är olika för olika kliniker men ligger på ungefär 5000-8000 kronor.

– Man ska göra detta för att man vill hjälpa andra vilket gör att ersättningen är ganska liten. Ungefär så att det ska täcka att man missar arbete och så, säger Anna–Karin Lind.

Läs också Mitt liv fick ny mening när jag donerade till en främling.

De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Skulle du kunna tänka dig göra en äggdonation?
Tack för din röst!