Dålig andedräkt kan skapa obehag för personen i fråga. - Foto: Pixabay

Dålig andedräkt? Åtta enkla knep för att bli kvitt problemet

Dålig lukt i munnen kan vara riktigt jobbigt. Här kommer några enkla knep för att bli av med lukten i munnen.


Har du dålig andedräkt? Är det så att du ofta går runt och lider av att du inte kan öppna munnen utan att det luktar unket?

Om du ofta märker att du har dålig andedräkt kan det bero på flera saker. Är du osäker på om du har dålig andedräkt kan du enkelt ta reda på hur läget ligger till. Det enda du behöver göra är att slicka dig på utsidan av handen, låt sen salvisen torka och lukta. Känner du ingen dålig doft har du förmodligen inte dålig andedräkt.

1. Borsta tänderna

Det första och allra enklaste steget är att faktiskt borsta tänderna. För det vet du ju redan, att borsta tänderna måste man göra för att slippa den dåliga doften. Men glöm för gudsskull inte att använda tandtråd på de ställen som du inte kommer åt, gamla mat som ligger kvar i munnen kommer aldrig att ge en god doft. 

2. Drick vatten

Ja hur galet det än kan låta så är det viktigt att du dricker mycket vatten. För är du torr i munnen så kan det bli så att du även luktar illa i munnen.

3. Ät regelbundet/använd rätt kryddor

Äta? Är det inte så att maten kan ge dålig andedräkt? Jo självklart är det så men du måste ju äta för att leva och för att minska doften kan du passa på att äta regelbundet. Detta får saliven att hållas igång och som vi sa ovan, en torr mun kan komma och ge dig dålig andedräkt. 

Kryddor då, finns det några som du bör äta mer av? Ja det gör det faktiskt, använd gärna persilja, dill och kummin. Dessa kryddor funkar faktiskt förvånansvärt bra mot dålig andedräkt. 

4. Tugga tuggummi

En klassiker för att bli kvitt dålig andedräkt är att tugga tuggummi. Även detta hjälper salivproduktionen. Men tänk på att helst tugga sockerfritt. Tuggummi är både gott och får dig att dofta ljuvligt i munnen, win win. 

5. Drick te

Varför inte ta en fika paus för att förbättra din doft i munnen? Ja du kan faktiskt få bättre doft i munnen bara genom att dricka te, både grönt och svart dödar de bakterier som ger dig dålig andedräkt. Vad väntar du på? gå och gör dig en stor kopp nu direkt. 

6. Använd munskölj med zink

Skölj munnen med munskölj som innehåller zink. Det funkar både som en snabb förbättring på språng eller direkt efter att du borstat tänderna. Även vanligt munskölj funkar men effekten är inte lika effektiv som med zink. 

7. Undvik alkohol

Ja det stämmer, alkohol i form av bland annat öl, cider och vin ger dig inte en speciellt god doft i munnen.

8. Rök inte

Vill du lukta gott i munnen så ska du absolut inte röka. Det är verkligen ett big no, no. Men det visste du säkert redan. 

Är det så att du fick dålig andedräkt under kräftskivan? Då kanske du även vill vet hur du blir av med kräftdoften från händerna? Läs mer om det här.

Har du ofta dålig andedräkt?
Tack för din röst!
Senaste nytt

Regeringen föreslår nya avlyssningslagar

Ambulanspersonal i Gaza: Behöver år av terapi

Barn sprängs ihjäl och kollegerna dör i bombregnet. Med livet som insats försöker ambulanssjukvårdare försöker rädda liv i krigshärjade Gaza. Det här kriget har varit ett av de tuffaste, säger en sjukvårdare i en dokumentär från arabiska BBC.

Källor: Iran förser Ryssland med robotar

Iran har försett Ryssland med flera hundra ballistiska robotar, skriver Reuters på sin sajt.

Juice återkallas – kan innehålla plastbitar

Axfood återkallar Garant tropisk juice utan fruktkött efter att leverantören vid en kontroll har hittat plastbitar i vissa förpackningar. Återkallandet gäller enlitersförpackningar med bäst före-datum den 19 april.

Polisen rapporterar om trafikolycka, Åsele

"Polisen får in en anmälan om en viltolycka i Nordanås, nordväst om Fredrika.", skriver polisen på sin hemsida.

Kristianstad: Polisen rapporterar om brand

"Brand i kyrka, Vittskövle.", skriver polisen på sin hemsida.