Söndag 20 Jun
Stockholm

Hemska synen – 400 strandade valar på nya Zeeland

I torsdagskväll strandade 400 valar på Nya Zeeland
1 av 3
I torsdagskväll strandade 400 valar på Nya Zeeland. Foto: TT nyhetsbyrå
Det var ingen vacker syn..
2 av 3
Det var ingen vacker syn.. Foto: TT nyhetsbyrå
Räddningsaktionen är i full gång
3 av 3
Räddningsaktionen är i full gång. Foto: TT nyhetsbyrå

På torsdagskvällen spolades 400 valar upp på en strand på Nya Zeeland. Ett stort räddningsarbete pågår.

Kommentera (15)
Kopiera länk
Dela
Läs mer

400 valar har strandat på Nya Zeeland. När det upptäckes på torsdagskvällen var det för mörkt för att sätta igång en räddningsaktion. De väntade till gryningen men då hade redan 300 valar hunnit avlida, skriver SVT.

Valen är av arten Grindvalar som kan bli upp emot 6 meter långa. Det är den vanligaste arten runt omkring Nya Zeeland. Räddningstjänst och volontärer försöker nu rädda de 100 valar som fortfarande är strandade.

Stranden de spolades upp på heter Golden Bay och är väldigt grunt. Det är inte första gången valar strandar i bukten, i och med tidvattnet, men det är den mest omfattande fallet av strandade valar i Nya Zeelands historia.

Andrew Lamason på miljödepartementet i Nya Zeeland säger till SVT att de försöker få valarna att simma utåt men att deras lojalitet till gruppen gör att de stannar kvar.

– Om de inte har ett par starka ledare som bestämmer sig för att ta med alla valar ut så kommer de återstående valarna att försöka hålla sig med sin grupp på stranden, säger Andrew Lamason.

TT nyhetsbyrå

Nu går den lokala myndigheten ut och uppmanar lokalbefolkningen att hjälpa till. Men de uppmanar inte de som är känsliga, för synen är inte vacker.

– Det är kallt, det är vått, vissa av oss har varit i och ur vattnet i nio timmar. Vi kan bara ha starka frivilliga, inte sådana som bryter ihop, vilket händer ganska ofta, säger Andrew Lamason till SVT.

Läs också Här jagar de valar– mitt i reservatet.

Kommentera (15)
Kopiera länk
Dela