Att sluta röka är ingen dans på rosor.
1 av 4
Att sluta röka är ingen dans på rosor. - Foto: TT/Pixabay
Det finns olika faser en går igenom...
2 av 4
Det finns olika faser en går igenom... - Foto: Pixabay
… som till exempel extrem irritation.
3 av 4
… som till exempel extrem irritation. - Foto: TT
4 av 4

10 faser du går igenom när du försöker sluta röka

Att sluta att röka är allt annat än en trevlig upplevelse. Kliande fingrar och godissug är några av faserna en går igenom.


Det är lättare sagt än gjort att sluta röka. Du vet att du tjänar pengar på det, din kropp mår bättre och du slipper lukta som en askopp. Men det är ändå så himla svårt. Här är faserna de flesta som försöker röka går igenom. 

1. Peppen

Du är peppad och redo. Pengarna du kommer spara har du nästan redan spenderat och du har hunnit med att berätta för alla att du faktiskt äntligen ska sluta röka. 

2. Gå upp på morgonen

Du försöker intala dig själv att morgonciggen faktiskt inte är så viktigt. En liten tår dalar ner på kinden medan du äter en banan på vägen till jobbet. 

3. Tuggummi

Du måste koncentrera dig på annat så du tuggar tuggummi som en galning. Nej, nej du är inte röksugen alls. 

Bildkälla 

4. Irritationen

En kollega klickar på sin bläckpenna. Klick klick klick. Du börjar fantisera om att klicken kommer från en pistol riktad mot hen istället. 

5. Godissuget

Du börjar känna dig väldigt sugen på, ja på allt! Tuggummit fungerar till viss del men du vill ha choklad, cheesecake, en ciggarett, nej, jag menar en Ben & Jerry's. 

6. Tankar

Tankarna börjar försöka lura dig. Du hör en röst i huvudet som säger: "Ja men bara en", "alla kommer ändå dö någon gång" och "det kanske är bättre att trappa ner". 

Bildkälla: Giphy

7. Stolthet

Du har klarat en hel dag till och du är faktiskt stolt över dig själv. Fortfarande röksugen men stolt. 

8. Positiva effekter

Du börjar känna alla positiva effekter av att sluta röka. Och när folk som röker går förbi så luktar det faktiskt äckligt. 

När du till helgen sen går på fest och är omringad av tusentals rökare är det åtta ganska liknande faser du går igenom. Igen. Men vi har hört att det blir lättare och lättare!


Bildkälla

Se videon på pappan som lär sin son röka

De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Röker du?
Tack för din röst!