Slänger du dina kvitton? Då gör du kanske helt fel

Osäker vad du ska göra med alla dina kvitton? Några enkla steg visar vilka du ska behålla respektive slänga.


Många kan nog känna igen sig i att ha pappershögar med räkningar, deklarationer, och kvitton liggandes hemma men inte riktigt veta vad man ska göra. Ska man spara eller kasta? Nu finns vägledning för dig som Ikano bank tagit fram.

Butik och Internet

Kvitton som är på köp och inbetalningar ska du behålla. Du har alltid tre år på dig att klaga om något skulle gå sönder eller vara dåligt med varan. Spara även orderbekräftelser på köp från nätet om du inte har kvitto. Fungerar som bevis. 

Bildkälla: Pexels

Deklarationer

Pappersunderlag som hör till deklarationer, till exempel lönebesked och inkomstredovisningar, ska du behålla i minst sju år. Skatteverket kan nämligen begära att att få se underlaget sex år efter inlämning. 

Hus

Om du har varit inblandad i en husförsäljning ska du alltid behålla kvitton. Köparen har tio år på sig att återkomma till dig angående klagomål. Dokument som testamenten, inte minst för dina barns skull, och äktenskapsförord, om du nu har ett, ska du också alltid behålla. 

Men nu undrar du vilka kvitton som kan slängas. Alla kvitton som går inom gränsen för matvaror, fika och liknande kan du kasta. Men först efter att ha tittat så att priset stämmer, för vem vet du kanske blir lurad av kassapersonalen på din lokala mataffär annars. 

LÄS MER: Det som stod på kvittot fick folk att rasa

Glöm inte att ladda ner vår app för att få full koll på de senaste nyheterna. Finns på Google Play och App Store.

/
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Sparar du dina kvitton?
Tack för din röst!