Stockholm

Experten: Så väljer du sexställningen som passar just dig

Det finns en hel rad sexställningar som passar för olika behov.
Det finns en hel rad sexställningar som passar för olika behov. Foto: Pexels

När det kommer till penetrerande sex finns det många olika aspekter som spelar in du man ska välja ställning – men vilken passar bäst för vilket ändamål? Sexexperten Sandra Dahlén reder ut allt, oavsett om du är ute efter djup penetration eller ögonkontakt.

Många kan nog känna igen sig i att vissa ställningar är betydligt skönare än andra. Och att det till och med kan variera från dag till dag. 

Läs mer

Många kan nog känna igen sig i att vissa ställningar är betydligt skönare än andra. Och att det till och med kan variera från dag till dag. 

För heteropersoner som har penetrerande sex finns det en hel del saker att tänka på när man ska välja ställning. Vill man ha djup penetration? Vill man ha ögonkontakt? Frågorna är många. 

Vilken sexställning är bäst för mig?

Nyheter24 har pratat med sexexperten Sandra Dahlén om just penetrerande sex för att ta reda på vilka de bästa sexställningarna för just dig är, beroende på vad du tycker bäst om. 

– Det är viktigt att testa och känna in några sekunder varje gång man börjar ha sex eller byter ställning så man känner hur just den här personens kön känns och fungerar i olika positioner. Och det är så klart väldigt viktigt att kunna komma åt klitoris med händerna om man tycker om det, råder Sandra Dahlén. 

Hon berättar också att det är viktigt att lära sig vad man känner för och tycker om.

– Beroende på om man vill ha grundare eller djupare stimulering passar olika ställningar. Beroende på på om man vill vara nära eller ha lite distans passar olika ställningar bra, likväl som om man exempelvis vill kunna se sin partner i ögonen eller inte. 

Olika sexställningar stimulerar olika zoner

Olika ställningar har också en tendens att stimulera olika zoner (eller punkter) i slidan. 

– När man pratar om A-zonen så brukar man säga att den sitter långt in i slidan, medan G-zonen sitter på framsidan mot magen, de stimuleras av olika ställningar. Vissa vill ha stimulans mot analen via slidväggen också och då passar andra ställningar, säger Sandra Dahlén.

Vilken sexställning är bra för vad?

Här är några ställningar som Sandra rekommenderar för den som gillar just en viss sak: 

1. Vi vill att det ska kännas trängre

– En bra ställning för att få det att kännas trängre är om man ligger på rygg men lägger benen åt sidan samtidigt som man håller ihop dem. 

2. Vi vill att det ska kännas större

– Då kan det fungera att rida personen och luta sig framåt med händerna vid ens partners huvud. 

3. Vi vill ha djup penetration

– Här kan det vara bra om personen med slida är överst och sitter upprätt med hela sin tyng och rör sig. Annars fungerar de flesta doggy-ställningarna bra. 

4. Vi vill ha grund penetration

– Att skeda på sidan ger grund penetration och stimulerar mest slidmynningen. 

5. Vi vill ha ögonkontakt och närhet

– Vill man vara nära varandra fungerar det bra att rida sittandes med ansiktet vända mot varandra. Eller den som kallas missionären. 

6. Vi vill ha mer distans mellan oss

– Här fungerar också bakifrån på olika sätt, att rida sittandes men med ansiktet åt samma håll eller ligga på sidan. 

Premium
Engångsbetalning - snabbt och enkelt
Detta är en låst artikel. Logga in om du redan har köpt den.
Läs våra köpvillkor här.
Brukar du få orgasm när du har sex?
Tack för din röst!

Notifieringar

Slå på notifieringar för att få de senaste nyheterna från Nyheter24.