- Foto: TT

6 hemska saker du måste veta om barnäktenskap

Över 20 000 flickor blir bortgifta mot sin vilja varje dag. Det presenteras i en ny rapport ifrån Rädda Barnen.


Den 11 oktober varje år är det Internationella flickdagen. Därför visar vi dig statistiken du inte får blunda för. 

1. Höga siffror

Enligt Rädda Barnens forskning så handlar det om 7,5 miljoner flickor varje år som blir bortgifta. Det blir hela 20 000 fall per dygn enligt nya siffror.

2. Underåriga 

Mer än två tredjedelar av barnäktenskapen sker under den ålder som är tillåten av lagen. I de fattigaste länderna gifter sig 41 procent av flickorna före sin 18-årsdag.

3. En ekonomisk börda att vara flicka

Den största anledningen till att flickor gifts bort är av ekonomiska skäl. Man ser äktenskapet som ett medel för att skydda dottern mot övergrepp och för att förhindra att hon blir gravid utanför äktenskapet.

4. Livshotande

Flickors kroppar är inte färdigutvecklade och en graviditet kan vara farlig. Risken är mycket hög att barnet dör eller får men för livet.

5. Vanligast i sydliga Asien och Afrika

Enligt UNICEF så var landet med högst antal barnäktenskap Niger 2016. Där efter följde Centralafrikanska Republiken, Chad, Mali och Bangladesh. 

6. Barnäktenskap i Sverige

I Sverige är det olagligt för minderåriga, det vill säga barn under 18, att gifta sig. Man kan heller inte få dispans enligt en ny lag som trädde i kraft 2014.

Läs också om när polisen slog till mot ett bröllop mellan en 5-åring och en vuxen man

Glöm inte att ladda ner vår app för att få full koll på de senaste nyheterna. Finns på Google Play och App Store.

/
/
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Visste du det här?
Tack för din röst!
Senaste nytt

En häktad för deltagande i terrororganisation

Trots kritiken – Kinas Huawei får känslig info om Sverige

Nu står det klart att Huawei ska få ta del av affärskänslig information från svenska Post- och Telestyrelsen, PTS. Ericsson och Telia är väldigt kritiska till regeringens beslut.

Sambo? Så delar du upp ekonomin med din partner

Brukar du och din partner bli osams över ekonomin? Nyheter24 har pratat med Madelén Falkenhäll, hållbarhetsekonom på Swedbank, som berättar hur man kan tänka när man ska dela upp ekonomin med sin partner.

Det vill svenskarna helst ha på sig när de begravs

Här är plaggen som svenskarna helst har på sig i graven när de begravs. Vissa plagg är med otippade än andra. Vad hade du velat ha på dig när du begravs?

Stockholmsbörsen flyttar – här är nya adressen

Stockholmsbörsen ska flytta. Om ett år ska de 900 anställda byta arbetsplats från Frihamnen till Stockholm City. Det är inte ett problem att lokalerna är mindre eftersom fler jobbar hemifrån sedan pandemin, berättar Nasdaqs pressansvarige, Erik Gruvfors.

Nato överens om luftvärn till Ukraina

Natoländerna har kommit överens om att ge fler luftvärnssystem till Ukraina. Det meddelar Natos generalsekreterare Jens Stoltenberg, efter ett virtuellt möte med medlemsstaternas försvarsministrar och Ukrainas president Volodymyr Zelenskyj.