Vibriobakterien finns i svenska hav och sjöar, de gör att du inte bör bada när du har ett stort sår.
Innan du hoppar i vattnet med ett stort sår bör du tänka till. Livsfarlig bakterier kan finnas i vattnet om det är över 20 grader. - Foto: TT

Har du ett stort sår? Då ska du vara försiktig när du badar i sommar

Sommaren står i full blom och landet upplever vattentemperaturer över 20 grader. Men i bräckt- och sötvatten gynnas den livsfarliga vibriobakterien som kan ge upphov till badsårsfeber.


Sjukdomen badsårsfeber, som kan vara livsfarlig, är en bakterier som trivs bäst i bräckt eller sötvatten och gynnas av höga temperaturer. Personer som har sår på kroppen uppmanas att inte exponera såret i samband med bad utomhus.

Nyheter24 ringde upp Anette Hansen på Folkhälomyndigheten för att få svar på allt du behöver veta gällande den farliga bakterien som finns i vissa svenska sjöar.

Vad är badsårsfeber?

 – Badsårsfeber orsakas framför allt av naturligt förekommande vibriobakterier i havs- och sjövatten. Vid höga vattentemperaturer växer bakterierna kraftigt och kan vid bad orsaka infektioner i stora sår som sedan snabbt kan leda till hög feber och blodförgiftning.

Varför går badsårsfeber under smittskyddslagen?

– Vibriobakterier lyder under smittskyddslagen för att kunna följa utvecklingen och utbredningen av infektionen i samhället, då kan man upptäcka anhopningar av fall som man i förlängningen kan förhindra. 

Hur många fall i Sverige har inkommit i år? 

– De anmälningar som kommer in till Folkhälsomyndigheten enligt smittskyddslagen avser infektioner orsakade av vibriobakterier i år (2018 reds anm.) är det totalt 28 fall varav merparten diagnosticerats som otit (öroninflammation), endast ett fåtal av anmälda fall har utvecklat badsårsfeber med tillhörande inflammation i kroppen (feber och blodförgiftning) till följd av bad.

Hur stort/litet kan såret vara för att man ska få sjukdomen?

– Små sår som efter myggbett, skrapsår etc. innebär låg risk. De som löper störst risk är äldre och/eller personer med nedsatt immunförsvar som har stora sår och badar i sjö/hav där klimatet gynnat tillväxten av vibriobakterier. Fall av badsårsfeber har också inträffat när personer skadat sig under själva badet med stora sårskador som påföljd.

Kan man skydda sig från badsårsfeber? 

– Rekommendationen är att äldre/personer med nedsatt immunförsvar som har stora sår inte badar i sjö/hav, speciellt under säsongen då tillväxten av vibriobakterier i vattnet är som kraftigast. Om man ändå måste bada kan man använda självhäftande plastfilm som finns på Apotek att täcka såret med.

Sjukdomen är inte smittsam från person till person. Men blir man smittad i vattnet är inkubationstiden kort och symtomen dyker upp redan efter 1–3 dygn. Så har du ett stort sår eller nedsatt immunförsvar bör du tänka både en och två gånger innan du hoppar i vattnet i sommar. Skulle det vara så att efter ett bad drabbas av hög feber vänd dig direkt till närmaste sjukhus eller vårdcentral. 

Läs också om sjukdomen X och ebola – här är sjukdomarna som kan döda oss alla.

De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Hade du koll på badsårsfeber?
Tack för din röst!
Senaste nytt

IS uppges ha dödat syriska soldater

Sverige återlämnar kranier till Finland

Karolinska institutet (KI) ska överlämna 82 kvarlevor av finländskt ursprung till Finland, har regeringen beslutat.

Netflix krossade förväntningarna

igår 22:16
Netflix krossade marknadens förväntningar under det första kvartalet, visar strömningsjättens delårsrapport.

Soldater varnas efter fylleri på Livgardet

igår 22:10
Tre soldater på Livgardets regemente i Kungsängen varnas av Försvarsmakten efter ett fylleslag en kväll i mars, rapporterar Mitti.

Trump vinnare på dyster New York-börs

igår 22:08
Det går tungt på Wall Street. För femte handelsdagen i rad stängde New York-börsens breda index, S&P 500, på minus – ned 0,2 procent. Det är den längsta svackan sedan i oktober, enligt CNBC.

Svenske miljardärens hustru död

igår 22:08
Julia Rausing, Tetra Pak-arvingen Hans Kristian Rausings andra fru, har avlidit efter en längre tids sjukdom, meddelar familjen i ett uttalande.