Nyligen så inträffade ett nytt utbrott av ebola i Kongo
Nyheter24 listar sjukdomarna som kan ta kål på oss alla. - Foto: TT & Pixabay

Sjukdomen X och ebola – här är sjukdomarna som kan döda oss alla

Hur kommer människoarten egentligen att dö? Det är en fråga vi ännu idag inte vet svaret på. Däremot så vet vi att det finns många potentiella saker som skulle kunna leverera dödsstöten. Nyheter24 har listat pandemierna som kan ta kål på oss.


I dagens samhälle så pratar vi mycket om vad som skulle kunna vara nästa stora fara för mänskligheten. Det pratas bland annat om global uppvärmning, meteoriter och kärnvapenkrig. 

Skrämmande saker – we know. Men visste du att det som slutligen kanske tar kål på oss människor kan vara den mystiska "sjukdomen x"? 

Här är epidemierna som skulle kunna döda oss alla.

Informationsaffisch om Ebola i Kongo. Bild: TT

Först ut är viruset ebola. Denna hemska sjukdom som går under termen blödarfeber drabbar kroppens alla organ. Sjukdomen leder bland annat till att kroppens förmåga att stoppa blödningar slutar att fungera. Den drabbade blir snabbt allvarligt sjuk och kräver genomgripande vård, enligt Folkhälsomyndigheten.

Ebola har en väldig hög dödlighet. Smittan är inte luftburen men kan däremot smitta på många andra sätt. 

Mellan människor så smittar ebola genom kontakt med kroppsvätskor så som blod, kräk eller diarré om den drabbade har utvecklat allvarliga symtom. Viruset kan inte ta sig genom hel och oskadad hud men smittar genom kontakt med slemhinnor så som mun och öga.

Man löper även risk att smittas av sjukdomen när man hanterar avlidna personer och har fysisk kontakt med den döda kroppen. Framförallt om det inte vidtas nödvändiga skyddsåtgärder.

Mellan människa och djur så tycks personer smittas när de hanterar kött från till exempel schimpanser, gorillor och skogsantilop, där apor verkar vara den vanligaste smittkällan.

Hur stor är då risken att en ebolasmittad person skulle komma till Sverige? Jo – den är, enligt en riskbedömning som Folkhälsomyndigheten gjort på uppdrag av Socialstyrelsen, väldigt låg.

SARS

Temperaturontroller för SARS i Hong Kong. Bild: TT

2003 så kunde forskare identifiera ett nytt virus som kännetecknades av svår lunginflammation som spred sig snabbt på vårdinrättningar. De kunde som tur var, snabbt fastställa smittvägar och åtgärder som motade spridningen.

Den som drabbas av SARS får vanligtvis feber en till två dygn före de första luftvägssymtomen, hosta och andfåddhet. Den drabbade kan också börja lida av aptitlöshet, huvudvärk och muskelvärk, enligt Folkhälsomydnigheten.

SARS smittas vid tät kontakt mellan virussöndrande person och människor runt om kring denne. Majoriteten av alla som har insjuknat varit sjukhuspersonal som vårdat SARS-patienter eller familjemedlemmar till dessa. Det finns ingenting som säger att personer som bär på smittan fast är symptomfria sprider sjukdomen vidare.

SARS dödlighet är hög bland äldre patienter och hos personer med svåra underliggande sjukdomar. Men för  friska, yngre människor så är dödligheten mycket låg.

Hantvirusinfektion

En skogssork. Bild: TT

Har du någon gång hört talas om sorkfeber? Ja då kan du vara bergis på att det är en hantavirusetinfektion som har varit i farten. Hantavirusinfektoner orsakas nämligen av cirka 35 olika varianter hantavirus som finns över hela världen.

Varje virus har en viss typ av gnagare som värddjur och orskar normalt inte sjukdom hos värddjuret. Istället så blir djuret bärare av smittan under en lång tid och viruset utsöndras från den drabbade gnagaren via urin, avföring och saliv.

Den främsta orsaken till varför vi människor blir smittade är för att vi andas in damm som har förorenats av gnagarens urin. Det kan också vara att vi har direktkontakt med smittade djurs saliv, avföring eller urin.

Vare sig sjukdomen har hög dödlighet eller ej beror på vilken hantavirusart som infekterar människan. Symtomen varierar en hel del och den smittade kan uppleva allt från svåra former av blödarfeber, akut lungsyndrom eller en helt symtomfri infektion.

I Sverige så har vi som tidigare skrivet, sorkfebern. Dödligheten för sorkfebern är låg och ligger på 0,5 procent. Däremot så förekommer det former av viruset i till exempel Nordamerika som har en rätt så hög dödlighet på ungefär 40%.

Sjukdomen X

X-markeringar. Bild: Pixabay

När nyheten att WHO hade satt upp sjukdomen X på sin lista över potentiella pandemier så väcktes det en hel del frågor. Något som vi har skrivit om här.

Och det är nämligen så att X inte alls är någon sjukdom. Utan X står för "unexpected" och syftar på en oväntad potentiell sjukdom som kan dyka upp när som helst.

– Det kan verka konstigt att lägga till X på listan, men hela poängen är att vi ska kunna vara flexibla när det gäller diagnostisering och vaccin, säger norska WHO-rådgivaren John-Arne Rottingen till The Telegraph.

Exakt hur den här oväntade sjukdomen kommer se ut vet alltså inte forskarna. Man vet heller inte när eller ens om den kommer. 

WHO anser att det kanske största hotet mot mänskligheten skulle kunna vara ett virus skapat av människor, eftersom människor inte skulle ha något naturligt immunförsvar mot en specialdesignad sjukdom. 

Glöm inte att ladda ner vår app för att få full koll på de senaste nyheterna. Finns på Google Play och App Store.

/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Är du rädd att bli smittad av någon av dessa sjukdomar?
Tack för din röst!
Senaste nytt

Attack mot militärbas i Irak

Åstorp: Polisen rapporterar om rattfylleri

3 timmar sedan
"Misstänkt rattfylleri på Rv 21.", skriver polisen på sin hemsida.

Då kan bitcoinutbudet halveras

3 timmar sedan
Det har spekulerats vilt om när den kommer – utbudshalveringen av kryptovalutan bitcoin. Någon gång under veckan har varit riktmärket, en vecka som nu börjar närma sig sitt slut.

Polisen rapporterar om brand, Nacka

3 timmar sedan
"Bilbrand i Fisksätra.", skriver polisen på sin hemsida.

Teknikbolagen sänkte Wall Street

igår 22:12
Teknikbolagen agerade sänke när Wall Street avslutade handelsveckan i moll. Nasdaqs kompositindex backade över 2 procent.

Kundtjänstens VÄRSTA typ av kund: "Avsluta samtalet"

igår 21:50
Kundtjänstpersonal pratar med en mängd olika typer av personer. Kundtjänstmedarbetaren Marielle Grääs berättar för Nyheter24 att de flesta är trevliga men att det finns en typ som får personalen att sätta ner foten.