Torsdag 24 Jun
Stockholm

5 konspirationsteorier som visade sig vara sanna

Konsoirationsteorier hypnos cigaretter avlyssning tankeexperiment.
Ibland stämmer faktiskt konspirationsteorier. Här är fem exempel. Foto: TT/Wikimedia

Ibland finns sanningen där ute. Det bevisar de här konspirationsteorierna som visade sig stämma.

Kommentera
Kopiera länk
Dela
Läs mer

I många fall är en konspirationsteori ingenting annat än just en galen teori. Som exempelvis den här teorin om att sångaren Avril Lavigne egentligen är död och utbytt mot en dubbelgångare (wtf).

Sanningen finns där ute(?) Bildkälla: Blue Diamond Gallery (CC)

Men i en bråkdel av fallen har det visat sig att personerna som blivit utskrattade faktiskt hade helt rätt. Här är 5 exempel på när någonting först kallades en "galen konspirationsteori" men sedan visade sig vara 100 procent sant.

1. Project MK-Ultra

I början av 1950-talet skapades ett "olagligt mänskligt forskningsprogram" av CIA. Det höll på i cirka 20 år och gick ut på att helt ovetande amerikanska och kanadensiska medborgare utsattes för diverse manipulationer.

Bland annat användes en hemlig administrering av läkemedel, droger (särskilt LSD) och andra kemikalier, hypnos, sensorisk deprivation, isolering samt sexuella övergrepp och former av tortyr – allt för att se vad som skulle hända med försökspersonernas mentala tillstånd.

Ett bevis för studien som kallas för MK-Ultra.

Forskningen genomfördes på flera universitet, sjukhus och fängelser. Det hela togs up i den amerikanska kongressen 1975, men allt bevis beordrades av CIA att förstöras. Många var övertygade om att det skett, men det dröjde innan "konspirationsteorin" kunde bevisas som sann.

1977 hittades bevis på över 20 000 handlingar och inte förrän 2001 blev all information tillgänglig.

2. Gaydar

Visst har du hört uttrycket att någon har "bra gaydar"? Det hela kommer faktiskt från en verklig händelse.

På 1960-talet hyrde Carleton University in en professor vid namn Frank Rober Wake som skapade något som kallades för "fruit machine" ("fruit" var ett vanligt skällsord/synonym för en homosexuell man). Målet var att ta identifiera vilka män som var gay. Särskilt vilka poliser och militärer som var homosexuella så att de skulle bli av med sina jobb...

Ett "gaytest" som kallades för fruit machine. Bildkälla: Kanadensiska regeringen (CC)

Sanningen är att över 400 personer blev av med sina jobb – och ytterligare 9 000 personer fanns i ett hemligt register som "misstänkta". Maskinen mätte hur personernas pupiller utvidgades när de kollade på samkönad porr – exempelvis nakna män i diverse "situationer".

Från början fick inte testpersonerna veta vad det handlade om, utan fick höra att det var en maskin som "mätte stressnivåer". 

3. CIA och Snowden

I många år har personer som sagt att staten avlyssnar medborgare blivit klassade som konspirationsteoretiker. Men i själva verket hade många rätt – till viss del.

Edward Snowden är en känd visselblåsare. Bildkälla: TT

Det kunde avslöjas när tidigare CIA-anställde Edward Snowden agerade visselblåsare och läckte sekretessbelagda dokument som påvisade att det finns flera övervakningsprojekt i landet. Dessutom fanns dokument som pekade på att USA och Storbritannien har bedrivit hackingattacker mot datorer över hela världen.

Här kan du läsa mer om Edward Snowden.

4. Superberoendeframkallande cigaretter

Visst vet alla att cigaretter innehåller beroendeframkallande kemikalier. Men sanningen är den att ett tobaksbolag i USA blev tagna på bar gärning när de skapade "extra beroendeframkallande cigaretter" genom att tillsätta kemikalier som ökade kicken på konstgjord väg – och fick ciggen att smaka bättre, rapporterar BBC.

Cigaretter är beroendeframkallande nog, va? Bildkälla: TT

Det hela blev en stor skandal som fick antirökningsorganisationer att gå i taket.

5. Förgiftad alkohol

Det fanns en tid då alkohol var olagligt i bland annat USA. Mellan 1920 och 1933, eller under "förbudstiden", tilläts ingen försäljning eller tillverkning av drycken. Det här ledde givetvis till att många bryggde hemma och att flera "undergroundbarer" öppnade.

Under förbudstiden hälldes mängder av alkohol bort. Bildkälla: Wikimedia

Antalet personer som drack alkohol ökade faktiskt under den här tiden och det gjorde landets styrande regering riktigt förbannade. Så förbannade att de började att tillsätta gift (bland annat kloroform, aceton och metanol) till ingredienserna som användes till att "bränna hemma".

Efter att ett hundratal personer dog så förväntade sig regeringen att folk skulle sluta dricka hembränt, men så var inte fallet. I slutändan dog ungefär 10 000 personer en plågsam död och många fler blev blinda eller skadade för livet.

Se även: 7 lögner som spridits om abort

Glöm inte att ladda ner vår app för att få full koll på de senaste nyheterna. Finns på Google Play och App Store.

Tror du på konspirationsteorier?
Tack för din röst!
Kommentera
Kopiera länk
Dela