Beer-pong, fest
1 av 3
Om du ska plugga på universitet har du mycket att se fram emot. - Foto: Pixabay
Universitetstid
2 av 3
Men det finns också en hel del saker som man kanske inte förberett sig för. - Foto: Pixabay
Universitetstid
3 av 3
Här är fem saker som du borde veta om innan du börjar plugga på universitet. - Foto: Pixabay

5 saker som alla nya studenter behöver veta

Tunna väggar, sena nätter och dyr kurslitteratur. Här är fem saker som kan vara bra att veta innan du börjar plugga på universitet.


Studentkorridorer kan vara riktigt grisiga 

För många nya studenter kan det kännas som en lättnad att flytta hemifrån. Tanken av att bo i en korridor med massa nya människor kan också kännas superspännande. 

Något som inte är lika kul, är att behöva dela en dusch med 10 andra personer, eller att inte få ha din laktosfria mjölk ifred. Eller att ofrivilligt behöva ta del av andras privatliv genom väldigt, väldigt tunna väggar. 

Men det innebär också att du alltid kommer att ha sällskap, att du kommer kunna styra upp fantastiska temakvällar, grillkvällar och fester – och om du verkligen har tur, bilda en helt egen "familj" med dina nya roomies. 

Bildkälla: Creative Commons/Google

Och om det skulle vara så att du verkligen inte står ut, så kan du ju passa på att använda din korridorstid till att hitta ett annat boende som du trivs bättre på. Ett tips är att kolla i studentbostadsgrupper och höra runt bland dina klasskompisar - det finns alltid någon som känner någon som ska flytta snart (eller ta examen). 

Det kan kännas väldigt ensamt – till en början 

För många studenter innebär studier också en ny stad. Att flytta ifrån vänner och familj kan många gånger kännas väldigt ensamt, speciellt om man inte känner någon i staden man flyttar till. Som tur är, så innebär högskoletiden den optimala chansen att lära känna massa nya människor. 

Bildkälla: Pixabay

Utöver det så har många högskolor kårhus, grupper och massor av events som man kan gå på. Det allra bästa är att de är fulla av andra nya, tafatta och osäkra studenter, som är lika peppade på att träffa nya människor som du är. 

Kurslitteratur är dyrt, så dyrt 

Termen fattig student myntades av en anledningen. Om man inte jobbar samtidigt som man studerar, kan det vara svårt att leva lyxigt på en CSN-inkomst (eller ingen inkomst alls). Så när det blir dags att köpa kurslitteratur, kan prislappen komma som en chock. 

Bildkälla: Pixabay

Böckerna kan kosta några hundralappar, och det är inte ovanligt att man behöver flera olika böcker under varje kurs. Men det finns så klart lösningar! Ett tips är att kolla på blocket och liknande plattformer för att se om du kan köpa boken i andra hand, vilket brukar leda till att man kan få den till ett lägre pris. 

Det är också vanligt med sälj och köp grupper inom kurser och inriktningar, och där kan man ofta hitta andra som säljer kurslitteratur som redan använts till ett billigt pris.  

Det är inte ovanligt att få ångest efter att du tagit examen

Bildkälla: Pixabay

Trots att hela din studietid har lett fram till examen kan det vara förvånansvärt jobbigt när det väl händer. För många innebär slutet på studietiden ångest och ovisshet. Kanske fick du inte ditt drömjobb direkt? Kanske flyttar många av de vännerna du lärt känna under din studietid? Det kan till och med vara så att man drabbas av depression efter studietiden, så kallad post post-examen depression.

Enligt en studie om universitetsstudier och psykisk ohälsa som utförts av forskaren Chris Woolston visar det sig att ca 45% av alla studenter ångest någon gång under sin studietid. De vanligaste symptomen för studenter som lider av post-examen depression är att man känner sig oorganiserad, nedstämd och känner att man generellt sätt saknar motivation i vardagen. 

En av de vanligaste orsakerna till tillståndet är enligt Woolston att man kanske inte får ett jobb inom det man utbildat sig till på en gång, vilket kan leda till att man känner sig misslyckad. Men ha tålamod, det finns en hel värld av jobb där ute, och så småning om kommer du att hamna rätt!

Det bästa med livet är att man kan ångra sig 

Bildkälla: Pixabay

Även om det kan kännas tufft att erkänna att man valt fel, så finns det ingen skam i att ångra den inriktningen man valt. Kanske inser du det efter en månad, eller till och med efter två år. Och då är det helt ok. Det är ju ingen vits i att gå en utbildning bara för att? Speciellt inte om man inte känner att man gjort rätt val. 

Universitetstiden är till för att du ska växa och lära dig om saker som du kommer att ha användning för. Det innebär också att du när som helst kan du bestämma dig för att du vill byta eller prova något annat. Det kan till och med vara så att du inte känner att du vill plugga vidare alls. Och om det är så, så finns det tusen andra saker att göra. Livet är alldeles för kort för att lägga på saker som man egentligen inte vill. 

TV: Så skulle Sverige styras – om bara studenter fick rösta

Glöm inte att ladda ner vår app för att få full koll på de senaste nyheterna. Finns på Google Play och App Store.

/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Har du pluggat på universitet?
Tack för din röst!