Så gör du om du har swishat pengar till fel person.
Hur gör man egentligen när man har swishat fel? - Foto: Pixabay/TT

Hur får man tillbaka pengarna som swishats till fel person?

För många människor är överföringar via Swish och bankappar en vanlig del av vardagen. Men hur gör man om man råkar skicka fel? Och hur gör man för att få tillbaka sina pengar? Vi frågade tre experter.


För de flesta mobilanvändare är bankappar och Swish verktyg som underlättar vardagen. Med några enkla knappningar kan man ta emot, flytta och överföra pengar – direkt till eller från bankkontot. Både bankappar och Swish har säkerhetsåtgärder som hjälper en se till att pengarna kommer rätt. 

Men hur gör man om de inte gör det? 

Om man råkar swisha till fel nummer eller får in pengar på sitt konto från en okänd källa? Och hur gör man för att få tillbaka sina pengar?

Vi kontaktade tre experter för att fråga hur man lättast går till väga.

Bildkälla: TT

Vad ska man göra om man får in en stor summa pengar på kontot från en okänd källa? 

Det bästa att göra är att försöka ta reda på vart överföringen kommer ifrån. Nästa steg är att kontakta banken förklarar Mats Olsson, pressansvarig på Handelsbanken.

– Vissa gånger kan de hjälpa en klargöra vem som äger kontot som pengarna skickats från. Om överföringen skett via Swish kan du normalt sätt se avsändaren via appen. 

Men om det mot förmodan skulle vara så att du fortfarande inte kan avgöra vart pengarna kommer ifrån, är det absolut bästa att avvakta med att använda dem, säger Olsson.

Vad händer om man inte insett att man fått en felöverföring och använder pengarna? 

– Enligt allmänna rättsgrundsatser får man inte behålla något som man fått av misstag. Men det finns idag ingen praktisk lag som reglerar detta, förklarar han vidare. 

I undantagsfall kan en mottagare ha rätt att behålla pengarna. Det förutsätter i så fall god tro, det vill säga att mottagaren inte insåg eller inte ens borde ha insett att pengarna inte var hans eller hennes. 

Dessutom ska mottagaren ha hunnit förbruka pengarna, säger Mats Olsson. 

Bildkälla: Pixabay

Hur gör man om man själv råkat göra en felöverföring?

Mats förklarar att man först och främst bör vända sig till  sin bank och be om hjälp, och att man bör göra det så snabbt som möjligt.

– Det finns en bankgemensam rutin som beskriver hur banker kan hjälpa sina kunder att få tillbaka pengarna. Om pengarna trots det inte återbetalas kan betalningsavsändaren föra en civilrättslig process mot betalningsmottagaren. Banken kan inte bistå vid sådan process, förklarar han vidare.

Om det då blir ett civilrättsligt mål, var vänder jag mig?

Om det kommer så långt som ett civilrättsligt mål är det dags att vända sig till försäkringsbolaget, säger Caroline Uliana, pressansvarig på försäkringsbolaget IF.

– Det finns ju ett rättskydd i hemförsäkringen. Det gör det i alla hemförsäkringar. Rättsskyddet gör att man kan driva civilrättsliga mål när man behöver det och då får stöd av försäkringsbolaget, förklarar hon.

Bildkälla: TT

Bör man vända sig till polisen? 

– En felaktig överföring är i regel inget polisärende på grund av att det inte ligger något brott bakom händelsen. För att ärendet ska hamna hos polisen måste den felaktiga överföringen ha gjorts med meningen. Exempelvis om man på något sätt blir lurad att skicka pengar till fel avsändare, säger Jan Olsson, chef på Nationellt bedrägericenter.

– Då blir ärendet ett bedrägeri. Och om det handlar om en bedragare blir det ett polisärende.

Glöm inte att ladda ner vår app för att få full koll på de senaste nyheterna. Finns på Google Play och App Store.

De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Använder du Swish?
Tack för din röst!