Som besökare på Nyheter24 samtycker du till användandet av s.k. cookies och adblockeridentifiering för att förbättra din upplevelse hos oss. Jag förstår, ta bort denna ruta!

4 vanliga misstag par gör när de bråkar – som kan förstöra relationen

- 21/01/2018, 17:07

Att bråka med någon man älskar är riktigt jobbigt och ibland säger man saker man sedan ångrar. Nyheter24 pratade med relationsexperten Charlotte Sander för att ta reda på om det finns några saker man verkligen ska se upp för.

Att bråka med sin partner är svårt att undvika, alla gör det. 

Men ibland när man är arg så är det lätt hänt att man säger saker man inte alls menar. Eller så låter man bråket övergå i något det egentligen inte ens handlar om eftersom man är så fruktansvärt arg. 

Men finns det några vanliga misstag som är lätt att göra när man bråkar, som kan komma att förstöra relationen helt? 

Nyheter24 pratade med Charlotte Sander som är relationsexpert och samtalsterapeut och driver sajten relationsexperten

Lägger det på din partner

Det vanligaste misstaget när man bråkar är att man själv inte känner sig tillräcklig. Då lägger man det på sin partner istället för att börja söka efter hur det kommer sig att man känner sig så.

De här fyra misstagen är vanliga att göra under bråk
Bildkälla: TT

– I förälskelsefasen så kände man sig tillräcklig och partnern hade allt det där man drömt om, man kände sig komplett. Sedan kommer vardagen och man börjar få en lite mer "realistisk" syn på varandra och sig själv, berättar Sander för Nyheter24. 

– Hur kommer det sig att jag inte ser på samma sätt på partnern som jag gjorde i början? Man kan uppleva det som svek, att allt det som sades och kanske lovades i början inte alls levs upp till. Så, istället för att söka i sig själv bråkar man och skyller på varandra. Men blir varandras fiender i stället för varandras kärleksfulla partners. 

Lämnar istället för att stanna

Något som också är vanligt att göra under ett bråk är att lämna eftersom man inte vågar stå kvar. Antingen i rummet eller i relationen. 

– Det gör för ont för att stå kvar och man känner kanske också rädsla. Vad händer om jag står kvar? Vad händer om jag visar hur ledsen och sårbar jag är? Att ta till flykt då kan kännas lättare även om det är en tankevurpa blir lätt ett mönster. Man drar så fort man känner att det börjar närma sig bråk, säger Sander.

Misstag du gör när ni bråkar
Bildkälla: TT

Blandar in andra

Något som många också gör utan att tänka på är att man blandar in andra i bråket. Det för att man kanske inte orkar själv och söker stöd hos någon annan. 

– När man blandar in andra som kompisar eller släkt till exempel så är det lätt att de tar in sina erfarenheter, svek och det färgar lätt av sig och råden blir därefter också. Det kan också leda till att bråken är det folk minns och hela tiden relaterar till när det kommer till relationen, även fast ni själva kanske har gått vidare.

En kanske inte är helt incheckad 

Det kan också vara så att en av er inte är helt incheckad i relationen, vilket leder till att det bara är den andra som vill hitta en lösning. Också att ena personen är den som kommer förslag utan att få gehör.

– Kommunikationen når inte fram utan det blir som en monoton monolog. Summa summarum så behöver vi träna på att kommunicera utifrån/inifrån oss själva, det gör stor skillnad när vi lär oss det, först och främst i oss själva men även för våra relationer runtomkring oss, säger Sander. 

Glöm inte att ladda ner vår app för att få full koll på de senaste nyheterna. Finns på Google Play och App Store.

Brukar du göra de misstagen?