Hur lindrar man köldskador?
Så här gör du för att skydda kroppen från köldskador under vintern. - Foto: Avopix/Shutterstock

Läkarens varning: Därför riskerar tonåringar att förfrysa benen

Allvarliga köldskador är relativt ovanliga, och de som drabbas förfryser oftast fingrar och tår. Men nu varnar läkaren om att unga och tonåringar löper risk att drabbas av permanenta skador på vristerna. Anledningen? De väljer mode framför hälsan.


Du har säkert hört talats om någon som drabbats av köldskador under vintern. Kanske är det till och med du själv? Köldskador orsakas av att en kroppsdel exponeras för kyla under en längre tid, enligt 1177.

De allra vanligaste kroppsdelarna som drabbas av köldskador är fingrar och tår, men en kroppsdel som många glömmer bort är vristerna, alltså den nedre delen av smalbenet. 

Detta beror främst på att människor har på sig för kalla skor under vinterhalvåret, eller har byxor som inte täcker kroppsdelen ordentligt. De som kan vara särskilt utsatta är barn och ungdomar som exempelvis har på sig sneakers trots att det är minusgrader. 

– Allvarliga köldskador är inte så vanliga, men det är absolut något som man bör tänka på under kallare temperaturer. Orosmomentet blir större vad gäller yngre människor, säger Anna Wikström, hudspecialist och allmänläkare på Akademiska sjukhuset i Uppsala. 

– Det är självklart viktigt för människor i alla åldrar att klä sig tillräckligt varmt under vintern, men med tanke på trender och andra faktorer så finns det nog större chans att unga är de som hellre väljer mode framför värme. Om man går med låga skor, för korta byxor, eller utan strumpor löper man definitivt risk att drabbas av köldskador på både vristerna och delar av smalbenen, fortsätter hon. 

Det som gör det hela extra klurigt, är att köldskador kan vara svåra att märka på en gång, då huden ofta tappar känsel när den blir för kall. 

Hur vet du om du håller på att förfrysa vristerna?

Bildkälla: Avopix

Tecken som du ska leta efter är att huden på det förfrusna området tappar färg och att du inte har någon känsel där. Det är också viktigt att agera snabbt om du misstänker att du håller på att förfrysa en kroppsdel, då skadan kan bli permanent. Den glada nyheten är att du oftast kan lindra mindre köldskador på egen hand. 

Det gäller att snabbt värma upp kroppsdelen, vilket görs bäst via hud mot hud-kontakt – det vill säga genom att värma upp delen mot en annan varm kroppsdel. Du kan använda dig av händerna, eller armhålorna om dina fingrar drabbats.

Om du hittar någon frivillig kan du så klart värma upp kroppsdelen med hjälp av någon annan, vilket ibland kan behövas om det är en kroppsdel som du själv har svårt att nå, eller om resten av din kropp också är kall. 

Du kan också lägga kroppsdelen i 40-43 gradigt vatten och värma den på så sätt.

– Något som är väldigt viktigt att tänka på är att inte lägga kroppsdelen direkt i varmt vatten i ett försök att värma upp den snabbt, eller att på annat sätt utsätta den för hög värme, då det kan göra det hela värre. Det är viktigt att den värms upp sakta och helst via kroppstemperatur, säger Anna Wikström. När borde du uppsöka läkare? 

När borde du uppsöka läkare? 

Men om det är så att smärtan inte försvunnit inom en timme, eller om du fått blåsor på kroppsdelen, så bör du snabbt uppsöka läkare. Det kan då handla om en allvarligare köldskada, enligt 1177

Det allra bästa är att se till att alla kroppsdelar som kan täckas av kläder, är täckta under årets kallare dagar. 

Glöm inte att ladda ner vår app för att få full koll på de senaste nyheterna. Finns på Google Play och App Store.

/
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Tror du att du klär dig tillräckligt varmt?
Tack för din röst!