Fredag 7 Maj
Stockholm

Så har snöovädret dödat svenskar genom åren

Oväder tar livet av många äldre svenskar varje år visar en rapport från Socialstyrelsen
Mellan åren 2000-2015 omkom cirka 700 personer i Sverige på grund av köld. Foto: TT Nyhetsbyrån

Varje år dör människor på grund av köld. Omkring 700 personer har dött till följd av kyla under en femårsperiod visar statistik från Socialstyrelsen. Värst drabbade är äldre personer över 50 år.

Kommentera
Kopiera länk
Dela
Läs mer

Under 2000-talet har omkring 700 personer dött till följd av kyla.

Per län är det relativt få som dör varje år. Den senaste statistiken från 2015 visar att Stockholms och Kalmar län toppar listan med fyra dödsfall vardera. Totalt avled 32 personer det året i Sverige på grund av "exponering för extrem naturlig köld".

Under åren 2000-2015 har totalt 697 dödsfall rapporterats. Året med högst antal avlidna är 2003 med 63 dödsfall.

Statistiken visar inte om sjukdom, hemlöshet, alkohol eller andra orsaker ligger bakom att personerna dött i kylan.

– Vi kan inte alltid se den bakomliggande orsaken eftersom vi inte alltid kan ta del av läkarintygen, och en del läkare gör olika bedömningar. Om en äldre person exempelvis ramlar och skadar sig, och sedan fryser ihjäl, så anger en del läkare fallet som dödsorsak, medan andra anger kylan, säger Jesper Hörnblad, utredare på Socialstyrelsen, till Norran.

Bland de avlidna är äldre personer överrepresenterade. Under 2015 var 14 av de 32 döda 85 år eller äldre. Yngst var två personer i åldern 35-45. Resterande var över 50 år.

I Västernorrland har fyra personer omkommit i år på grund av kyla. Bild: TT Nyhetsbyrån

Hittills i år har Västernorrland drabbats av fyra dödsfall på grund av kyla.

För två veckor sedan fick skolor stänga och tåg ställa in på grund av snöstormen som drog in över Västernorrland. Cirka 60 centimeter snö adderades till ett redan snötäckt län.

I samband med stormen har fyra äldre personer hittats avlidna utomhus i anslutning till sina hem. En av dem var 77-årige Lasse Carlsson som kört fast med bilen på sin parkering.

– Troligen skulle han bara till kiosken men när han backade ut så körde han fast, säger Lasse Carlssons bonusdotter Karin Ekström, till Aftonbladet.

Enligt Lasse Carlssons anhöriga ska han lånat en snöspade av ett närliggande boende för att försöka komma loss med bilen. Då försöket med spaden misslyckades ska han satt sig i bilen och gasat länge och mycket. Men hjulen grävde bara djupare och djupare ner i snön.

En möjlig förklaring till varför Lasse Carlsson satt kvar i sin bil är att avgaser trängde in i bilen och orsakade avgasförgiftning.

Det var vid 19-tiden på kvällen som en person uppmärksammade att Lasse Carlsson satt död i sin bil. 

I Härnösand hittades en man död utomhus, mannen led av demens och hade tidigare anmälts saknad av hemtjänsten. Samma dygn påträffades en kvinna i Bjästa också avliden utanför sitt hem, troligen på grund av sjukdom.

Det fjärde dödsfallet är en kvinna i 75-årsåldern som hittades död utomhus i Kramfors. Hon skulle skjutsats hem med sjuktaxi till sin bostad, men tog sig antagligen aldrig in i huset.

Tycker du om vintern?
Tack för din röst!
Kommentera
Kopiera länk
Dela