Mystiska sjukdomen toxoplasmos kan drabba kattägare

- 24/02/2018, 14:45 -

Har du katt eller funderar på att köpa en? Då bör du ta en särskilt titt på det här. Du kan nämligen drabbas av toxoplasmos – som kan ge förödande konsekvenser.

Alla älskar djur. Eller ja, nåväl, inte alla men... många. 

Ett samtal om gulliga djurvideos kan dock snabbt gå från puttinutt-ljud till heta gestikulerande bråk. Diskussionen om vilket husdjur (katt eller hund) som verkligen är bäst väcker minst sagt starka känslor. 

Kattägare
Bild: TT

Det är heller inget som Nyheter24 kommer kunna besvara just idag. Däremot kan vi säga så mycket som att ett djur verkar lite trevligare än det andra. 

För trots katters fantastiska förmåga att fånga sin egen mat har de en stor risk att med maten få i sig en och annan parasit. Och särskilt parasiten Toxoplasma gondii kan ge förödande konsekvenser för oss människor.

Från kattmat till jobbigt sjukdom 

Parasiten tar sig in i kattens muskulatur och matsmältningssystem. Där kan de leva i flera år och risken att sprida parasiten vidare är stor. Organismerna förökar sig i tunntarmen och efter 10-14 dagar har de spridit sig till katternas avföring. Plötsligt finns parasiterna ute i ens hemmiljö där de troligtvis kommer hänga kvar upp till ett år.

Parasiterna smittar till människan genom att hon råkar få i sig vävnadscystor, exempelvis efter att ha rensat kattlådan. Katter må vara den den vanligaste smittobäraren, men lättast att drabbas är genom att äta rått kött eller kött som inte värmts upp ordentligt.

Kan orsaka allvarliga hjärnskador

En toxoplasmosinfektion är inte direkt trevlig. Den kan göra stor skada på foster, varför gravida rekommenderas att aldrig tömma kattlådan. 

Många märker inte av att de är smittade, och för dem som får symptom kan det likna influensa. I så fall får man feber och muskelvärk som övergår till lymfkörtelförstoring. 

Toxoplasmos liknar vanlig influensa.
Ett av symptomen är feber. Bild: TT

Sjukdomen kan egentligen inte smitta människor emellan, men om en gravid kvinna smittas finns det en stor risk att infektionen sprids till fostret genom livmoderkakan. I så fall kan barnet födas med hjärnskador, något som inte alltid märks tidigt utan först senare när barnet får nedsatt syn. I vissa fall kan de till och med bli blinda. 

Behandling finns

I vissa länder undersöks alltid gravida för att se om de är drabbade av toxoplasmos. Detta görs inte i Sverige, men man kan testa genom blodprov.

Om man drabbas en toxoplasmosinfektion kan man få antibiotika – men sjukdomen går i slutändan över av sig själv. Den kommer alltid ligga latent i kroppen, och blir därmed immuna mot infektionen. Aids-sjuka måste däremot äta medicin resten av livet.

Toxoplasmos-drabbade kan få antibiotika.
Behandling finns. Bild: TT

Det absolut vanligaste sättet att smittas är förvisso genom kött som inte tillagats tillräckligt länge, men det utesluter inte att du som kattägare kan drabbas...

Mellan januari och september 1995 drabbades 110 personer av toxoplasmos i Victoria i Kanada. Det är högst ovanligt att såpass många drabbas av smittan. I det här fallet var källan till smittspridningen att smittade katter befann sig runt en sjö som användes som vattenreservoar i Victoria, enligt Folkhälsomyndigheten.

Källor: Folkhälsomyndigheten och RSPCA Australia Knowledgebase.

Glöm inte att ladda ner vår app för att få full koll på de senaste nyheterna. Finns på Google Play och App Store.