Onsdag 19 Maj
Stockholm

Martina, 17, lämnade ungdomsmottagningen i tårar: "Ärrad för livet"

Martina som fick p-piller utskrivna
Martina var tvungen att höra sitt BMI av barnmorska – trots tidigare anorexi. Foto: Pixabay / Privat

Martina fick höra sitt BMI av barnmorskan när hon skulle skaffa p-piller. Trots att hon bad om att inte få veta resultatet – på grund av sin tidigare anorexi. Barnmorskan menade att det hade varit tjänstefel.

Kommentera
Kopiera länk
Dela
Läs mer

Martina Hedberg, 17, gick till ungdomsmottagningen i Sundyberg för att få nya p-piller utskrivna. För att en barnmorska skulle skriva ut p-piller fick Martina väga, mäta sig och ta blodtryck – för att se att det stod rätt till med hennes kropp. 

– Jag sa klart och tydligt till barnmorskan att jag absolut inte ville höra resultatet av min vikt eller mitt BMI, säger Martina till Nyheter24.

Anledningen till att hon inte ville veta sin vikt eller BMI var att hon tidigare lidit av anorexi. Martina är friskförklarad från sjukdomen, men ämnet fortfarande känsligt. Så när barnmorskan avslöjade hennes BMI ändå, blev hon väldigt ledsen.

Barnmorskan menade att Martinas BMI nästan var för högt och att hon var nära gränsen för fetma grad ett. Men det hindrade inte barnmorskan att skriva ut recept på p-piller till Martina.

Barnmorskans försvar till att hon avslöjade Martinas BMI var att det hade ha inneburit tjänstefel om hon inte berättat det.

Gick därifrån gråtandes

– Jag kunde inte ens prata för jag var så ledsen förstörd. Jag bara grät, säger Martina.

Bildkälla: Pixabay / Privat

När Martina sedan gjorde återbesök på ungdomsmottagningen var även hennes mamma med. Mamman bad barnmorskan att istället säga resultat av vikt och BMI till henne nästa gång, och inte till Martina. Men det gick inte för sig. 

De menade på UMO Sundbyberg att om Martina väljer att sluta äta så är det hennes problem – inte deras. 

Martinas pappa har efter det inträffade anmält händelsen till patientnämnden. Han jobbar själv inom vården och tycker inte att det gått rätt till med hans dotter. 

Ätstörningar

På ungdomsmottagningens hemsida räknar man upp en rad ämnen som man jobbar med. En av de frågorna är just ätstörningar. 

Martina har inte problem med maten längre. Men skulle hon få det igen så skulle hon inte söka hjälp på mottagningen Sundbyberg. Hon kände nämligen inget stöd alls när hon berättade om sina tidigare problem.

Johan Malmgren är chef på Kultur- och fritidsförvaltningen i Sundbyberg, som även inkluderar ungdomsmottagningen. Han menar att en flickas tidigare grova ätstörningar inte har någon inverkan på om de berättar ett BMI för en patient. 

– Om det framkommer tydliga viktvariationer hos kvinnan eller mannen och det bedöms att risk för utvecklande av ett BMI som är högre än 30, är det av yttersta vikt att ungdomsmottagningen informerar om de risker som kan finnas om vikten ökar, säger Johan Malmgren till Nyheter24

– Jag kan inte svara på enskilda fall, påminner han.

Vägrar ändra rutiner

UMO Sundbyberg har inga planer på att ändra rutinerna.

– Vi följer medicinska riktlinjer, avslutar Johan Malmgren.

Kan du mycket om p-piller? Testa dig här!

Här kan du även läsa om vad som händer i kroppen om du slutar med dina p-piller.

Använder du p-piller?
Tack för din röst!
Kommentera
Kopiera länk
Dela