Måndag 28 Nov
Stockholm

5 saker du kanske inte visste om Christer Pettersson

Christer Pettersson syns i olika situationer.
Här är fem saker som du kanske inte hade koll på om Christer Pettersson. Foto: TT Nyhetsbyrån

Christer Pettersson var länge huvudmisstänkt för mordet på statsminister Olof Palme. Han åtalades, dömdes men friades sedan av Svea hovrätt. Här är fem saker som du kanske inte visste om honom.

Kommentera
Kopiera länk
Dela
Läs mer

På onsdag är det 32 år sedan Sveriges dåvarande statsminister Olof Palme mördades. Han sköts klockan 23.21 fredagen den 28 februari 1986 i korsningen Sveavägen–Tunnelgatan i centrala Stockholm.

Vem som mördade honom är fortfarande okänt, men länge var Christer Pettersson huvudmisstänkt i utredningen.

Här är fem saker du kanske inte visste om honom.

Passbild på Christer Pettersson. Bildkälla: TT Nyhetsbyrån

1. Blev kriminell tidigt

Christer Pettersson började stjäla grejer redan i väldigt tidig ålder. Som nioåring stal han till exempel en plånbok, något han även blev påkommen för.

När han var i 17-årsåldern började han att hänga med med ungdomar på centralen i Stockholm. I den vevan genomförde han ett inbrott på ett konditori. Pettersson häktades men undvek åtal eftersom han var så ung. Däremot fick han en övervakare.

En ung Christer Pettersson. Bildkälla: TT Nyhetsbyrån

2. Var en lovande skådespelare

För att Christer Pettersson skulle ha något vettigt att göra såg hans mamma till att han fick börja med teater på Birkagården när han var i tonåren. Där tyckte man att han var en lovande skådespelare.

På hösten 1965 blev han antagen vid Calle Flygares teaterskola som bara en av 16 antagna. Det var hård konkurrens. Skådespelaren Ulf Brunnberg var en av hans klasskamrater.

Två år senare fick han dock sluta på skolan efter att ha misskött sig genom att bland annat inte passat tider och dykt upp på lektionerna.

3. Började använda narkotika

I 20-årsåldern började Christer Pettersson använda narkotika.

Efter att ha börjat genomföra en värnpliktsutbildning på I21 i Sollefteå avbröts den efter ett halvår. När Christer Pettersson kom tillbaka till Stockholm kom han för första gången även i kontakt med amfetamin som vid den här tiden i slutet på 1960-talet var en ny drog.

Bildkälla: Christer Pettersson

4. Dödade en man med en bajonett

Den 20 december var Christer Pettersson ute och julhandalde i Stockholm. Då hamnade han i bråk med en berusad man och hans kompis efter att mannen knuffat Pettersson i julhandeln.

Mannen sparkade mot slutet av bråket mot Petterssons kasse med nyligen köpta julklappar. Ett gosedjur föll då ut till marken och blev smutsigt.

Pettersson sprang då efter mannen och knivhögg honom till döds med en bajonett. Han dömdes för dråp till sluten psykiatrisk vård.

Dådet skedde i krokarna till var Palmemordet skedde.

5. Dömdes faktiskt för mordet på statsministern

Vad kanske inte alla har koll på är att Christer Pettersson faktiskt dömdes för mordet på Olof Palme i Stockholms tingsrätt den 27 juli 1989. Domstolen var dock inte enig främst på grund av åsikter om vilket bevisvärde som vittnesmålen hade.

Pettersson överklagade domen och friades sedan i Svea hovrätt eftersom rätten ansåg att bevisningen var för svag.

Christer Pettersson efter han han blivit frikänd i åtalet för mordet på Olof Palme. Bildkälla: TT Nyhetsbyrån

Källa: Wikipedia

Glöm inte att ladda ner vår app för att få full koll på de senaste nyheterna. Finns på Google Play och App Store.

Tror du Palmemordet kommer att lösas någon gång?
Tack för din röst!
Kommentera
Kopiera länk
Dela

Notifieringar

Slå på notifieringar för att få de senaste nyheterna från Nyheter24.