Som besökare på Nyheter24 samtycker du till användandet av s.k. cookies och adblockeridentifiering för att förbättra din upplevelse hos oss. Jag förstår, ta bort denna ruta!

Här är allt du behöver veta om viktuppgång av p-piller

- 11/03/2018, 16:38

Har du känt att du gått upp i vikt efter att du börjat äta p-piller? Det finns ett svar på varför – hormonet gestagen. Det kan nämligen göra dig mer hungrig och sugen på mat eller snacks.

Äter du p-piller? Har du fått känslan av att du gått upp i vikt efter att ha börjat med p-pillerna? Det finns en förklaring!

Flera kan känna sig lite fylligare eller rent av svullna efter att ha ätit p-piller ett tag. Det är inte onormalt. Men det du kanske inte vet är att det inte är själva p-pillret som i så fall får dig att gå upp i vikt.

Nämligen är det så att de preventivmedel som innehåller hormonet gestagen kan göra att du faktiskt blir mer hungrig.

– Du kan bli mer sugen på mat, godis och snacks, säger Therese Zetterqvist Eriksson, samordnande barnmorska vid UMO.se.

Vissa preventivmedel och vissa sorters gestagent hormon kan dock påverka mer än andra. Vi får inte glömma att vi alla är olika individer. 

– Olika personer påverkas olika, säger Therese Zetterqvist Eriksson till Nyheter24.

Det är alltså inte själva preventivmedlet och hormonet i sig som påverkar din vikt. Utan det är vad du äter när du blir sugen som avgör om du går upp i vikt eller inte. 

Om du tycker att ditt preventivmedel gör dig mer hungrig än tidigare så bör du prata med en barnmorska. Det finns flera olika preventivmedel att prova. Kanske är just ditt p-piller helt enkelt inte något för dig.

Ge det en chans

– Men kom ihåg att de flesta biverkningar försvinner när du haft samma preventivmedel i cirka tre månader, avslutar Therese Zetterqvist Eriksson.

Så känner du att du har tid och styrkan att stå emot suget på mat – ge det en chans.

Vad är p-piller?

P-piller är ett preventivmedel i form av tabletter som innehåller två olika hormoner – östrogen och gestagen. Pillerna gör att du bland annat in får någon ägglossning och av den anledningen inte kan bli gravid, skriver UMO.se.

Har du dina p-piller i badrummet? Här kan du läsa om varför du inte ska ha det!