Hur vet jag om jag är deprimerad?
Här är sju vanliga symptom för depression. - Foto: Bildkälla: Unsplash (Montage)

Hur vet man att man är deprimerad? Här är 7 vanliga symptom

Vad är skillnaden mellan att vara lite nedstämd och att vara deprimerad? Och hur avgör man om man själv eller någon man älskar är deprimerad. Nyheter24 pratade med psykologen Johanna Hatt för att få svar på vad de vanligaste symptomen för depression är.


I livet är det helt normalt att man känner olika saker i olika perioder. Vissa dagar känns det som att man är snyggast, roligast och bäst. Andra dagar funkar inget och allt känns jobbigt. 

Men kanske är det så att du känt dig nedstämd ovanligt länge? Eller så kanske du tappat intresse för de flesta saker som vanligtvis gjort dig glad. Då kan det faktiskt vara så att du hamnat i en depression

Nyheter24 har talat med en expert inom ämnet för att ta reda på vilka beteenden och symptom man kan se upp för om man tror att man själv eller någon man älskar är deprimerad. 

Varför blir man deprimerad?

Först och främst så kanske man undrar hur och varför man deprimerad. Och varför vissa drabbas men inte andra. Vetenskapligt sett är det väldigt svårt att ge ett enkelt svar på varför människor blir deprimerade. Det finns helt enkelt väldigt många olika anledningar till att en person blir sjuk. 

En person kan drabbas av en depression till följd av stressande händelser i livet, negativa tankemönster och relationer. Men man kan också drabbas av depression som följd av kemiska obalanser i hjärnan eller helt enkelt genom att man ärvt det, biologiskt sett, enligt Johan Ydrén, legitimerad psykolog. 

Vanligaste symptomerna 

I en intervju med Nyheter24 berättar Johanna Hatt, legitimerad psykolog på Stockholms läns landsting, att det finns 7 symptom och beteenden som är väldigt vanliga för en person som lider av depression. 

1. Svårt att känna dig glad

Ett vanligt tecken på depression är att man kan få svårt att känna sig glad och upprymd. Det kan visa sig genom att man inte tycker att saker som vanligtvis fått en att skratta, eller saker som normalt sett får en på bra humör, ger en glädje längre.

2. Tappar intresse

Detta tecken går lite hand i hand med det första tecknet, men handlar mer om intresse och engagemang. Om du plötsligt helt och hållet tappar intresset för något som du varit superintresserad av, eller som varit ett enorm intresse för dig, kan det vara ett tecken på att du är deprimerad.

Självklart kan det vara så att du helt enkelt slutat vara intresserad av en viss sak av naturliga skäl, men om du känner att ingenting i ditt liv intresserar dig längre kan det vara bra att vara uppmärksam på andra symptom. 

3. Slutar aktivera sdig

I och med att det kan vara svårt att känna engagemang och intresse är det också vanligt att människor som är deprimerade slutar göra saker som de tidigare gjort. Det kan visa sig genom att personen plötsligt börjar tacka nej till det mesta och börjar skjuta upp saker som den annars sett fram emot. 

4. Sömnsvårigheter

När man är deprimerad kan sömnen rubbas på flera olika sätt. För vissa kan det vara svårt att somna om nätterna. För andra kan det kännas tufft att vakna och ta sig upp på morgonen. Och vissa kan vilja sova mycket mer än de tidigare gjort. 

5. Skuldbelägger dig själv

En person som är deprimerad har lätt att skuldbelägga sig själv och ta på sig ansvar för dåliga saker som händer, fast de inte gjort något fel. 

6 Isolering

En deprimerad person har väldigt lätt att isolera sig. Det är främst för att den kan uppleva många sociala situationer som väldigt jobbiga och krävande. Därför är det vanligt att personen slutar höra av sig till vänner, familj och sin omgivning. 

7. Ändrad aptit

Det sista vanliga symptomet som man kan hålla utkik på är en drastisk förändring i aptit. Det är inte ovanligt för en deprimerad person att plötsligt äta mycket mer än vad de vanligtvis brukar, eller plötsligt tappa aptiten helt.

Bara för att någon uppvisar ett av dessa symptom betyder det självklart inte att personen är deprimerad. Men om du märker en stark förändring hos dig själv eller någon annan i din omgivning, och börjar uppmärksamma flera av dessa beteenden, så kan det vara bra att vända sig till sin vårdcentral. 

De glada nyheterna är att det alltid finns hjälp att få. Det finns faktiskt läkare och psykologer som arbetar professionellt med att behandla människor som lider av depression varje dag. Och det är viktigt att veta att du inte är ensam. 

Här kan du läsa om 5 tips som du kan använda dig av för att stötta en vän som är deprimerad.

Vill du söka vård för dig själv eller någon annan som kämpar med depression? Då kan du ringa 1177 för att komma i kontakt med din vårdcentral och få hjälp och stöd.

Kämpar du med självmordstankar? Då kan du ringa 08-34 70 65 för hjälp och stöd.

Glöm inte att ladda ner vår app för att få full koll på de senaste nyheterna. Finns på Google Play och App Store.

/
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!