Ont när du kissar?
Här är 6 anledningar till varför det kan göra ont när du går på toa - Foto: Shutterstock

6 anledningar till varför det kan göra ont när du kissar

Om det gör ont när du går på toa kan det bero på flera saker. Bland annat så kan det röra sig om en könssjukdom, eller urinvägsinfektion. Här är sex anledningar till varför det kan svida när du kissar.


Om det svider eller gör ont när du går på toa finns det flera saker som kan vara orsaken till det. Det kan bland annat bero på att du har en urinvägsinfektion eller en könssjukdom.

Här är sex anledningar till varför det kan svida eller göra när du kissar: 

1. Klamydia 

Om du har klamydia så kan det vara anledningen till varför det svider och gör ont när du kissar. Ofta får man inte symptom, men det vanligaste är att man får flytningar och att det svider när du kissar. 

Andra symptom på att någon har klamydia är flytningar eller mellanblödningar. Om man inte botar klamydia, vilket man gör med antibiotika, kan det i värsta fall leda till att man blir steril. 

2. Urinvägsinfektion 

Behöver du kissa ganska ofta och svider det när du gör det? Då kan du ha urinvägsinfektion, något som man får när bakterier kommer upp i urinblåsan.

Det finns två olika former av det, och det är blåskatarr eller njurbäckeninflammation. Det vanligaste att man drabbas av är blåskatarr, något som framförallt kvinnor drabbas av. Andra symptom på urinvägsinfektion är att du kan ha ont över urinblåsan eller nedre delen av magen. Det kan även kommer blod när du kissar. 

Svider det när du kissar? Bildkälla: Shutterstock

3. Gonorré

Även här så är det en könssjukdom som du nödvändigtvis inte behöver märka av att du har den. Men ett vanligt symptom för gonorré är att det svider när du går på toa. 

Andra symptom är att man får flytningar från slidan, analen eller mellanblödningar. Ont i pungen och även svullna och röda ögon om man fått sperma där är också tecken på att du kan ha gonorré.

4. Mykoplasma

Mykoplasma är en könssjukdom som likt de vi nämnde tidigare ofta inte visa på några symptom – och du kan alltså ha det utan att märka det. Men vanliga symptom kan vara flytningar och sveda när du kissar. 

Andra symptom på mykoplasma är flytningar från penis, eller annorlunda flytningar från slidan. Andra är om du har ont i pung, nedre delen av magen och mellanblödningar.

5. Svamp 

Om du har svamp i underlivet kan det bland annat svida eller göra ont när du går på toaletten. Andra tecken på att du kan ha svamp kan vara om det kliar eller om dina blygdläppar blir röda. Även gryniga flytningar är ett symptom på svamp i underlivet. 

Svamp kan leda till att det svider när man kissar. Bildkälla: Shutterstock

6. Endometrios

Om du har endometrios kan även det vara en anledning till varför det svider när du kissar eller bajsar. 

Om det är så att det svider när du kissar och det inte går över så kan det vara bra att du uppsöker din vårdcentral eller ungdomsmottagning för att ta reda på vad det beror på. 

Källa: 1177, UMO.se

Vill du också läsa om 4 tecken på att något inte är som det ska med din fiffi? Det kan du göra här! Eller så kanske du också vill läsa 11 saker du som har vagina bör känna till – det kan du göra här.

Glöm inte att ladda ner vår app för att få full koll på de senaste nyheterna. Finns på Google Play och App Store.

/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Har du haft en könsjukdom?
Tack för din röst!