Som besökare på Nyheter24 samtycker du till användandet av s.k. cookies och adblockeridentifiering för att förbättra din upplevelse hos oss. Jag förstår, ta bort denna ruta!

Rå mat kan göra dig sjuk – så här håller du dig frisk

- 16/08/2018, 20:38

Rå mat kan kännas fräscht och gott, framförallt i värmen. Men det finns saker du absolut inte ska äta rått. Det kan nämligen göra dig jättesjuk.

Visst är man inte supersugen på en varm soppa i värmen? Rå mat kan kännas fräscht. Men var försiktig, det kan faktiskt göra dig riktigt sjuk. Här är sakerna du bör undvika att äta råa och vad som kan hända om du gör det.

Fruktkärnor

Hur många gånger har man inte hört att all näring sitter i skalet eller i kärnorna? Tyvärr är det så att kärnor från frukter kan innehålla kemikalien amygdalin, som i sin tur kan förvandlas till cyanid som är giftigt. Men som tur är måste du äta väldigt stor mängd för att det ska kunna bli livsfarligt. Så har du bara fått i dig en kärna eller två kan du vara lugn, men tåls som sagt att undvikas. De fruktkärnor eller frön du borde undvika helt är aprikos, päron, persika, äpple och mango, skriver Mitt kök.

Rabarber

Själva rabarbern är ofarlig att äta rå. Det du däremot ska försöka undvika att äta är bladen. Anledningen är att det faktiskt kan ge dig magbesvär som illamående, kräkningar och diarré. Det kan dessutom hålla i sig ett dygn, så var försiktig, skriver Läkemedelsverket

Ägg

Visst är salmonella i ägg typ helt utrotat i Sverige. Men någon gång i livet kanske man åker utomlands? Visst att råa ägg innehåller massa protein. Men något det också kan innehålla om du har otur är just salmonella. Så åker du utomlands – ta det lugnt med äggen.

Grön potatis

Visst har man sett en och annan grön potatis i sitt liv. Men vet du varför? Den gröna färgen kommer från en kemikalie som utvecklas av mycket solljus. Kemikalien heter solanin och den kan även utveckla gift. Symptomen efter att ha ätit en grön potatis vill du helst undvika, eftersom det kan ge dig huvudvärk, trötthet, magproblem och illamående. Försök ha potatisen på en kall och torr plats hemma så slipper du förhoppningsvis bli sjuk.

Rå mat kan göra dig sjuk
Var försiktig med rå mat. Bildkälla: Pixabay

Griskött

Yersinia enterocolitica kanske inte är något man hör folk prata om varje dag, trots att det är en vanlig grej. Det är nämligen en grupp bakterier som är av flera olika arter. Hur knäppt och komplicerat det än låter så kan de göra människor magsjuka, skriver Livsmedelsverket. De bakterier som smittar finns naturligt i grisar utan att grisarna i sig behöver vara sjuka. Så var försiktig med att äta rått griskött!

Röda kidneybönor

Kidneybönor måste alltid blötläggas i vatten minst fem timmar innan man tänkt koka dem. Skulle du äta bönorna råa så skulle du inom ett par timmar bli illamående och kräkas. Kanske skulle du också få magkramper, vilket inte känns så värt? Kidneybönor som inte är blötlagda smakar dessutom riktigt illa, så se till att blötlägga!

Kyckling

Man ska vara försiktig med rå kyckling eftersom den kan innehålla farliga bakterier. Salmonellan som är en av dem, ska vi vara fria från i Sverige. Men bakterien Campylobacter finns i tarmkanalen hos vissa fåglar och däggdjur, skriver Råd & Rön. Djuren som har bakterien blir inte sjuka, men vi människor kan få ganska otrevliga åkommor. Akut magsmärta, illamående och kräkningar önskar vi nog inte ens vår värsta fiende? Det gäller alltså att du hanterar kycklingen noga. Diska och tillaga noggrant!

Nyheter24 har tidigare gjort ett quiz om frukt, grönsaker och örter. Har du koll på vad som är vad? Testa dig själv här!

Mat
Gillar du att laga mat?