Som besökare på Nyheter24 samtycker du till användandet av s.k. cookies och adblockeridentifiering för att förbättra din upplevelse hos oss. Jag förstår, ta bort denna ruta!

Nya studien motbevisar den vanliga "bantningsmyten"

- 06/08/2018, 21:00 -

Du har säkert hört den supervanliga myten om att man automatiskt äter mindre om man använder sig av en mindre tallrik, men en ny studie visar att så faktiskt inte är fallet.

Det finns många kända "bantingstips" som både påstås hjälpa en minska sina proportioner och öka matförbränningen. 

Några exempel är att man ska dricka citronvatten för att bränna fett, inte äta efter klockan 18.00 och använda små tallrikar för att äta mindre portioner. 

Men nu visar det sig att det sistnämnda inte alls verkar vara sant. För de som inte har hört talas om "tallrikstricket" är sägs det fungera på följande sätt: 

Om du använder dig av en mindre tallrik vid dina vanliga måltider så kommer du också att äta mindre mat. 

Tallrikstricket utgår ifrån teorin att hjärnan upplever att man äter mer mat än vad man egentligen gör, på grund av tallrikens lilla storlek i förhållande till portionens storlek. 

Men nu visar en studie som utförts av forskare på American Associates att detta alltså inte är fallet. 

Tallrikstricket har sin grund i den så kallade Delboeuf-illusionen, en optisk illusion som påverkar hur vi uppfattar proportioner. 

För att påvisa Delboeuf-illusionen används ofta ett cirkelexempel. I exemplet visas två identiska cirklar. En av cirklarna har en ring omkring sig vilket gör att åskådaren uppfattar den som större än cirkeln utan en ring runt sig. 

Delboeuf illusionen
Delboeuf-illusionen gör att den vänstra cirkeln ser större ut. Bildkälla: Wikimedia.

Man har länge trott att samma princip gäller med tallriksstorlekar. Alltså att samma mängd mat upplevs som mer mat på en liten tallrik, än vad det gör på en vanlig tallrik. 

Tallrikstricket har tidigare mött kritik, och andra forskare har tidigare utfört studier för att motbevisa den. 

I ett uttalande om den senaste studien förklarar forskare Tzvi Ganel, som var en av studiens handledare, att storleken på tallriken påverkar mindre än man vill tro. 

– Även om du är hungrig och inte har ätit, eller försöker äta mindre portioner, så är det ganska lätt att avgöra hur en normal portion ser ut, oavsett storleken på tallriken, säger Ganel i en intervju med Science Daily

Hungriga människor har bättre bedömning

En sallad.
Hungriga människor är bättre på att avgöra proportioner. Bildkälla: Unsplash

Studien avslöjade även något som kan komma att chocka många. Det fanns en viss testgrupp som var bättre på att ögonmåtta en normal portionsstorlek, än andra. Det visade sig att hungriga människor, oavsett tallrikens storlek, lätt kunde avgöra en rimlig portion. 

Det beror, enligt doktor Ganel, på att hungerkänslan vinner över tallrikens Delboeuf-illusion. 

Alltså är hungriga människor i princip immuna mot tallrikstricket. 

Det betyder samtidigt att de som tallrickstricket funkade bäst på, var människor som inte var så hungriga när de lade upp sin portion.

Det finns en hel del andra hälsomyter. Exempelvis som att man får ledproblem om man gillar att "knäcka" sina fingrar. Eller att man får kramp om man simmar efter maten. Om du vill läsa om flera liknande myter, och varför de inte stämmer, kan du göra det här.