“Ett äpple om dagen håller doktorn borta från magen...” Eller?
“Ett äpple om dagen håller doktorn borta från magen...” Eller? - Foto: Pexels/TT

7 myter om din hälsa du garanterat har hört – och säkert trott på

Tillhör du skaran som fortfarande tror på allt du hör, trots att källkritik minst sagt är på tapeten? Då måste du läsa det här!


Ja, hur ligger det till med allt vi hör egentligen?

Vi listar sju hälsomyter du med högsta sannolikhet har fått höra genom åren och fallit pladask för.

1. “Du kommer få ledproblem om du fortsätter knäcka med fingrarna…”

Brukar du knäcka med fingrarna och jämt får höra att du kommer få ledproblem? Det grundar sig troligtvis i att de helst av allt bara vill slippa det avskyvärda ljudet av knakande fingerleder – för det finns åtminstone ingen bevisning att det skulle orsaka artrit eller artros.

2. “Ett äpple om dagen håller doktorn borta från magen...”

Nog för att äpplen ju förstås är nyttiga med sina fibrer och C-vitaminer vilket gör din hälsa gott långsiktigt, men om bakterier och virus skulle angripa din kropp bör du inte förlita dig på att äpplet kommer vara din trogna hjälte i nöden.

3. “Du förlorar 90 procent av kroppsvärmen från huvudet…”

Detta påstående tar oss också tillbaka i tiden när du som barn blev övertygad att ha mössa, för att du annars skulle mista din kroppsvärme via huvudet. Ännu finns det inget bevis på att det skulle vara så att man förlorar mer värme från just huvudet, utan snarare från alla delar av kroppen som inte är täckta – varav ansikte och huvud oftast är som mest utsatta.

Bildkälla: TT

4. “Klä dig varmt, så att du inte blir förkyld…”

Det låter ju rimligt, men förkylning har trots sitt namn egentligen ingenting med kyla att göra. Anledningen till att det är vanligare att vara förkyld på vintern är alltså inte på grund utav dess kalla temperaturer i sig. Under vinterhalvåret trängs vi mycket inomhus och på så sätt smittar varandra med förkylningsvirus i större utsträckning.

5. “Femsekundersregeln! Du kan fortfarande äta den…”

Du som PRECIS skulle stoppa en godisbit i munnen, men missade och den föll på marken istället. Du har dock övat länge och reagerar snabbt och så länge den bara har legat där i fem sekunder är det ju okej, intalar du dig själv och äter upp den i alla fall. Forskare vid Rutgers University har dock bland annat testat på vingummi, på fyra olika ytor för att se hur snabbt bakterier och smuts faktiskt får fäste – och redan inom en sekund (!) hann de lägga vantarna om godbiten.

6. “Bada inte direkt efter maten, vänta en timme efter att du ätit…”

Du kanske minns de vuxnas förmaningar om att du kunde få kramp om du hoppade i plurret direkt efter middagen och blev tvungen att vänta en timme till följd? Argumentet bakom sägs vara att matsmältningen skulle göra att musklerna får mindre blod och magen i sin tur snabbare får kamp. Än så länge finns det dock ingen forskning som ger stöd åt hypotesen, utan snarare bevisar motsatsen – att simma utan att ha ätit ordentligt skulle med högre sannolikhet kunna leda till kramp på grund av att magmusklerna inte får tillräckligt med energi.

Bildkälla: Pixabay

7. “Sväljer du ditt tuggummi stannar det i kroppen i sju år…”

Hur många gånger fick du inte höra detta av dina klasskompisar under skolgången? Att svälja ett tuggummi blev rena rama mardrömmen – för att det “tydligen” skulle klibba fast vid insidan av magsäcken och stanna kvar i där i sju år. Denna myt saknar dock helt belägg, så du behöver inte oroa dig längre! Även om ett tuggummi ej är menat att sväljas, följer det samma matsmältningsprocess som all annan föda.  

Informationen är hämtad från IFLScience.

Är du nyfiken på om du har gått på fler myter? Läs även 13 vanliga myter om könssjukdomar.

/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!