Som besökare på Nyheter24 samtycker du till användandet av s.k. cookies och adblockeridentifiering för att förbättra din upplevelse hos oss. Jag förstår, ta bort denna ruta!

5 vegetariska recept till kräftskivan

- 02/08/2018, 13:37 -

Ska du gå på kräftskiva? Kanske är du vegetarian och därför har svårt att bestämma dig vad du ska ta med dig istället för kräftor? Här är fem vegetariska recept som kommer göra succé på kräftskivan.

Vegetarisk kräftströmming

Nej det är självklart inte strömmingspremiären du ska fira men vegetarisk kräftströmming passar även perfekt till kräftskivan. Med en konsistens som påminner om sill och strömming får du verkligen den där sensommarkänslan som du letat efter. Receptet är för fyra personer.

Kräftströmming

  • 1 aubergine
  • 3 deciliter vatten
  • 2 matskedar vitvinsvinäger
  • 1/2 matsked sillkrydda
  • 1 tesked salt
  • 1/2 matsked strösocker
  • Olja till formen

Fyllning

  • 300 g purjolök
  • 1 msk olja
  • 1 tesked stötta dillfrön
  • 2 matsked finskuren dill
  • Salt och peppar

Tomatsås

  • 1 förpackning färdig tomatsås (390 gram)
  • 1 tesked strösocker
  • 2 teskedar stötta dillfrön
  • 1 deciliter finskuren dill

Så här gör du:

 Skala och skär auberginen i centimeter-tjocka skivor på längden. 

Koka upp vatten med vinäger, sillkryddor, salt och socker i en kastrull. Lägg ner aubergineskivorna i vattnet. Låt allt sjuda i cirka 2 minuter. Häll av och låt det rinna av ordentligt i ett durkslag. 

Sätt ugnen på 200°C. 

Nu över till fyllningen. Börja med att ansa och strimla purjolöken, börja sedan att fräs löken i oljan cirka 5 minuter i en stekpanna. Rör sen snabbt ner dillfrön och dill. Smaka av med salt och peppar. Låt svalna. 

Tomatsåsen är enkel blanda bara tomatsås, socker, dillfrön och dill sen är det klart. 

Lägg ut aubergineskivorna på en skärbräda. Bred på fyllningen på skivorna, rulla ihop och lägg ner med skarven neråt i en oljad, ugnssäker form. Häll på tomatsåsen. 

Ställ in i mitten av ugnen ca 15 minuter. Vill du att ytan ska få lite färg så höj värmen till 250°C och grill mot slutet så får ytan färg. Låt rätten kallna innan servering.

Kokade kronärtskockor

En favorit för många är den korgblommiga växten kronärtskocka. Och den är faktiskt helt fantastisk på så vis att man kan äta den till nästan alla tillfällen. Så varför skulle du då inte äta kunna äta den under kräftskivan? Kronärtskockor passar även utmärkt eftersom att den likt kräftor äts med händerna. 

Ingredienser 

  • 4 stycken stor kronärtskocka
  • 6 tesked salt till en liter vatten
  • 2 stycken citroner
Rört smör
  • Rumsvarmt smör
  • Salt
  • Svartpeppar
  • Liten vitlöksklyfta, pressad
  • Saft av citron

Så här gör du: 

Skär bort stjälken på kronärtskockorna och skölj. Bind fast en liten bit citron på undersidan av kockan. Koka sedan upp vatten och tillsätt saltet. Låt kronärtskockorna koka under lock i cirka 30 till 50 minuter om de är stora och är de lite mindre i 20 till 30 minuter. Du vet att den är klar när bladen lätt går att dra av.

Rört smör: Rör ner en pressad vitlök i smöret, häll i lite citronsaft och smaka av med salt och peppar. Servera allt på en tallrik och njut.

Körsbärstomater fyllda med getost

Ett enkelt och gott recept som kommer att bli succé på kräftskivan är körsbärstomater fyllda med getost.

Ingredienser 

  • 30 små körsbärstomater
  • Salt

Fyllning

  • 400 gram mjuk getost
  • cirka 1 deciliter crème fraiche
  • Salt
  • Svartpeppar

Gör så här:

Skär av ett lock på tomaterna och gröp ur innehållet med en sked. Tänk på att inte kasta urgröpet utan spara det till nästa gång du ska göra en gryta. Skär du av en tunn skiva av undersidan så står tomaterna bättre. 

Salta lätt tomaterna lätt inuti. Vänd upp och ner på en bit papper. 

Mixa getosten i mixern och tillsätt så mycket crème fraiche att osten blir krämig och fluffig. Smaka av med salt och peppar. Fyll sedan tomaterna med ostkrämen. Sen är de redo att serveras. 

Inbakad brieost

Om du känner att du vill ha något som du lätt kan äta med händerna så passar inbakad brieost perfekt. Ett enkelt och supergott recept för en fantastisk kräftskiva. 

Ingredienser 

  • 1 paket kyld smördeg
  • 500 gram valfri brieost
  • 1 ägg

Så här gör du:

Sätt ugnen på 200 grader. Rulla ut smördegen och lägg in brieosten. Vill du att det ska bli lite vackrare så kan du dekorera med lite av smördegen. Pensla paketen med ägg och sätt in i ugnen i 10 minuter, klart.

Grillade majskolvar

Kanske kommer ni att ha kräftskivan utomhus? Varför då inte ta fram grillen och grilla lite majskolvar? OBS! tänk på att det kan råda grillförbud i vissa delar av Sverige under sommaren. Se till att kolla upp detta innan ni grillar.

Ingredienser 

  • 4 Majskolvar

Så här gör du:

Starta grillen och lägg majskolvarna när du har en bra glödbädd. Grilla tills de har fått rikligt med färg, men akta så att de inte blir brända. 

Recepten är hämtade från Ica och Koka ihop.

Kanske behöver du skriva ut lite bra snapsvisor till kräftskivan? Då bör du kika in de här tio roliga och bra nubbevisorna.