Använder du behå? Här är 4 geniala tips du måste känna till

Hur vet man om en BH passar rätt? Hur ofta ska man egentligen tvätta en BH? Och hur många år det egentligen rimligt att använda en BH? Här är svaren på dina frågor.


Hur mycket finns det egentligen att hålla koll på med behåar? De av oss som använder dem vet att det kan vara riktigt, riktigt mycket. 

När man äntligen hittar rätt kupstorlek så sitter den som en tving runt ryggen. Och när man hittar en i riktigt fint tyg är det en "fyrabröstare" – alltså en sådan som skär av mitt på bröstet och skapar en illusion av att tvillingarna är fyrlingar. 

Och då ska vi inte tala om behån som du har haft sedan 2012. 

För hur länge ska man egentligen ha kvar en behå? Och hur vet man att man hittat rätt storlek? Och hur ofta ska man tvätta en behå?

Här är knep och riktlinjer som hjälper dig hitta rätt i behå-djungeln.

Hur vet jag att jag har rätt storlek?

Om en behå är i rätt storlek ska kupan täcka ditt bröst, utan att bröstet "spiller" över kanten på behån. Om det spiller över kan det vara så att du behöver gå upp en kupstorlek. Det ska heller inte vara ett stort glapp mellan ditt bröst och kupan. Om det är det så tyder det på att du kan behöva gå ner en kupstorlek. 

Följande saker kan också vara tecken på att du inte riktigt hittat rätt storlek:

"Underboob"

På samma sätt som bröstet inte bör "spilla" över kupan, så ska heller inte bröst sticka ut på undersidan av behå-bygeln.

En passande behåbygel ska ge stöd men inte strama åt för mycket. Ett test som man kan göra för att se att man hittat rätt storlek är att lyfta på armarna och vrida kroppen från sida till sida. Om behån inte rör sig och sitter på plats så sitter den som den ska.

Bildkälla: Shutterstock

"Sideboob"

Att visa lite "sideboob" har sedan några år varit en modetrend. Men när det kommer till en välsittande behå är det något man vill undvika. Om du märker att bröstmassa spiller över på sidan av din behå kan det tyda på att behån är lite för liten.

För tighta behåband

För kvinnor med större bröst kan man lätt få ont i axlarna av stramande behåband. Om man har en större kupstorlek kan det därför vara bra att satsa på behåar med lite bredare behåband. På så sätt fördelas tyngden bättre vilket kan underlätta för axlarna. 

En annan tumregel är att du ska kunna få plats med två fingrar, ovanpå varandra, under ditt behåband. Kom också ihåg att inte göra behåbanden för korta. Banden ska egentligen inte "bära" brösten, utan ska främst se till att behån sitter på plats.

Om din behå sitter som den ska, ska du kunna lossa på dina behåband utan att din behå åker av.

Fett på ryggen

Det är helt normalt att få valkar runt behåbandet på ryggen, trots att behåvalkar sällan får synas på reklam och TV. Men om du upplever att det "skär in" så mycket att du får ont eller blir obekväm så är det dags att gå upp en storlek i omkretsen. 

Hur länge ska man ha en behå innan man slänger den?

Bildkälla: Shutterstock

Alla har den. Älsklingsbehån som man haft mycket längre än man någonsin skulle erkänna högt, men som bara är för skön för att slänga.

Men oavsett hur skön den är, så har även behåar ett bäst före datum. Om du alternerar mellan 2 till 3 olika behåar, så räcker en bra behå under ett år. Det innebär alltså också att livslängden beror på hur ofta du använder din behå och hur ofta du måste tvätta den. 

Samtidigt är det ju också så att behåar kan vara väldigt dyra och att man kanske inte har råd att gå och köpa nya behåar hela tiden. Så om du känner att du inte gärna vill köpa en ny behå är det ju faktiskt upp till dig –  så länge du känner dig nöjd och upplever att du får det stöd du behöver!

Hur ofta borde jag tvätta min behå?

Denna fråga är lite klurig, då alla känner väldigt olika. Vissa vill gärna tvätta sin behå efter varje användning, medan andra använder sin behå flera gånger innan de tvättar den. 

Det handlar nog mest om vad du själv föredrar. Men något som kan vara bra att tänka på är att svett och fett från kroppen kan bryta ner materialet på behån om man man inte tvättar den tillräckligt ofta.

Ett tips är också att köpa en tvättpåse som du lägger behån i innan tvätt, om du väljer att tvätta den i tvättmaskin.

Hur gör jag mig bäst av med en gammal behå?

Om du har behåar som du inte längre använder finns det på vissa platser i landet återvinningsstationer för gamla kläder. På så sätt kan din behå komma till användning på att bra sätt. Vissa second-hand organisationer tar också emot behåar. Om du är osäker på om det finns återvinningsstationer för kläder där du bor får du lättast reda på det genom en enkel googling.

Förresten, när vi ändå är inne på underkläder så kanske du också vill läsa om 10 trosor du typ garanterat har i din garderob. Och har du någonsin undrat varför det finns en liten ficka i trosorna? Här är svaret

BH
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Använder du BH?
Tack för din röst!
Senaste nytt

Pensionär? Därför handlar du mindre hållbart än andra

Intensiv slutspurt i EU-parlamentet

EU-parlamentet har slutligt godkänt ännu ett år med handelslättnader för Ukraina med 428 ja-röster mot 131 nej och 44 nedlagda. Tisdagens beslut innebär att den uppgörelse som nåddes nyligen om villkoren för importen av exempelvis jordbruksprodukter nu räcker ända fram till sommaren 2025.

Greta Thunberg åtalas återigen för ohörsamhet

Klimataktivisten Greta Thunberg åtalas återigen för brott, misstänkt för två fall av ohörsamhet mot ordningsmakten, rapporterar Expressen.

Storbritannien stärker försvaret

Storbritannien ska lägga 2,5 procent av sitt BNP på försvarsutgifter, meddelar premiärminister Rishi Sunak under ett besök i Polen. Under 2023 lade landet drygt 2,2 procent av BNP på försvaret.

Flera döda på Engelska kanalen

Fem personer, varav ett barn, omkom när de försökte passera Engelska kanalen från Frankrike till Storbritannien, meddelar franska myndigheter. Det sker bara timmar efter att det brittiska parlamentet godkänt det kontroversiella lagförslaget om migrantflyg till Rwanda.

Thedéen: Lågkonjunkturen mildare än befarat

Riksbankschefen Erik Thedéen konstaterar att inflationen gått i rätt riktning och att den är "betydligt lägre" än Riksbankens prognos. "Det bäddar för att köpkraften kan komma tillbaka", säger han i ett tal enligt ett pressmeddelande.