Stockholm

Champagnetillverkningen hotas – av klimatförändringar

Champagnen hotas att ta slut på grund av klimatförändringar
Kan champagnen ta helt slut på grund av klimatförändringarna?. Foto: PIxabay

Att klimatet har förändrats är ingen nyhet. Men vad är det egentligen som påverkas av dessa klimatförändringar? Vinodlare oroar sig över kaotiska väderförhållanden.


Läs mer

Ett glas champagne är väl aldrig fel, eller? Men om du gillar champagne är det här riktigt dåliga nyheter. Champagnen kan vara illa ute.

Hot mot champagnen

Det är klimatförändringar som hotar champagnen. Vinproduktionen har till viss del faktiskt gynnats av den höga medeltemperaturen i vindistriktet Champagne, Frankrike.

Men det är tyvärr inte bara positivt med den härliga värmen. Effekterna av klimatförändringen är bland annat kraftiga hagelstormar, vilket är en daglig oro för vinodlarna, skriver Aftonbladet.

– Nederbörden kan komma väldigt dramatiskt i form av hagel. Det är den stora risken, säger krögaren Carl Jan Granqvist till Aftonbladet.

Han fortsätter:

– Vill det sig riktigt illa kan det äventyra en hel gård.

Medeltemperaturen har stigit

Och senaste 30 åren har medeltemperaturen i Champagne stigit med en hel grad. Det har lett till att många vinodlare har fått skörda mycket tidigare än tänkt.

Men Carl Jan Granqvist är inte orolig. Han är en champagneälskare och tror inte de höjda temperaturerna kommer ställa till med några större förändringar.

– Ett år som det här kan jag tänka mig att druvorna blir mindre eftersom det har varit så torrt, säger han till Aftonbladet.

Jean-Pierre Vazart är champagnemakare i Chouilly utanför Epernay i Champagne och han odlar Chardonnaydruvor. Han har tio väderappar på sin telefon och lever med en ständig stress på grund av det oroliga vädret.

– Man lever med stressen varje dag, men måste trots det ändå försöka vara optimist, säger vinodlaren Jean-Pierre Vazart till AP.

För det går ju inte mer än att hoppas på det bästa eller hur?

Har du dåligt minne? Nyheter24 har tidigare skrivit om att några glas champagne i veckan kan vara bra för ditt minne. Så kanske ska man försöka att komma ihåg champagnen? Det säger ju i alla fall forskningen. Det kan du läsa mer om här.

Tycker du om champagne?
Tack för din röst!

Notifieringar

Slå på notifieringar för att få de senaste nyheterna från Nyheter24.