Måndag 6 Dec
Stockholm

Fängslad i 17 år – för dubbelgångarens brott

Två män som är väldigt lika, fotade från sidan.
Richard A. Jones (t.v.) och dubbelgångaren Ricky Amos (t.h.). Foto: Bildkälla: Kansas Department of Corrections

Visst har man någon gång i sitt liv hört att man är lik någon. Men så lik att man blir dömd till fängelse för ett brott som någon annan har gjort? Nja..

Kommentera
Kopiera länk
Dela
Läs mer

I hela 17 år satt Richard A. Jones i fängelse, för ett brott som en annan person begått. En person som blev kallad hans dubbelgångare.

Allt började år 1999 när en kvinna blir rånad på en parkering utanför ett köpcentrum i Kansas City, USA. Men kvinnan gav inte upp i första taget, hon slog nämligen tillbaka. Slagsmålet slutade med att rånaren sprang därifrån – med kvinnans mobiltelefon, skriver den norska nyhetstidningen Verdens Gang.

Trots att kvinnan slagits med rånaren så såg hon aldrig hans ansikte ordentligt. Det var en vakt vid köpcentrumet som uppmärksammade händelsen, men inte heller såg gärningsmannens ansikte tydligt. 

Det som kunde fastställas efter vittnesmål var att mannen var latinamerikansk, tunn och hade mörkt hår. Inte direkt så specifikt.

Dömdes trots alibi

Efter flera månader så arresterades Richard A. Jones, då polisen menade att han var gärningsmannen. Trots att Jones hade alibi som stärktes av släkt och vänner för kvällen det gällde, så dömdes han för brutalt rån.

Men det var en sak som inte stämde överens med vittnenas iakttagelser och Jones, nämligen att gärningsmannen hade en tatuering på vänster arm. Även fast Richard A. Jones inte hade någon tatuering på vänster arm vid råntillfället, så dömdes han till 19 års fängelse.

Genom hela sin fängelsevistelse var Jones helt klart bitter och slutade aldrig hävda sin oskyldighet. Men det var under tiden han satt inne som flera fångar berättade för Jones att han var väldigt lik en annan fånge, extremt lik. Då började det hända grejer.

Richard A. Jones (t.v.) och dubbelgångaren Ricky Amos (t.h.). Bildkälla: Kansas Department of Corrections

Slående lika

Den misstänkta dubbelgångaren visade sig vara Ricky Amos, som åkt in och ur fängelset sedan 90-talet, skriver VG.

De två männen var verkligen slående lika, så Jones advokat Alice Craig och hennes team grävde lyckades ta reda på att dubbelgångaren Amos faktiskt bodde nära köpcentrumet vid tiden då rånet inträffade.

När vittnen sedan fick se bilder på de två männen framkom det att dem faktiskt inte skulle kunna skilja på Jones och Amos. 

Frikändes efter 17 år

Förra året blev Jones efter 17 år äntligen en fri man igen, då en domare avslog hans dom.

– Det har varit en stor del av mitt liv. Jag försöker få en stabil vardag, sa Richard A. Jones efter att ha blivit frisläppt, ska han sagt till The New York Times.

Nu vill Jones ha skadestånd av staten, vilken man kanske kan förstå? En miljon dollar, eller ja, han vill i alla fall ha minst 65 000 dollar för varje år som han suttit fängslad. 

Nyheter24 har tidigare skrivit om otåliga fångar som använde sig av jordnötssmör för att fly från fängelset. Det kan du läsa mer om här.

Tycker du att männen är lika?
Tack för din röst!
Kommentera
Kopiera länk
Dela