Som besökare på Nyheter24 samtycker du till användandet av s.k. cookies och adblockeridentifiering för att förbättra din upplevelse hos oss. Jag förstår, ta bort denna ruta!

Ny forskning: De som tjänar mindre äter mer kött

- 25/09/2018, 19:23 -

En ny studie visar att klasskillnader spelar stor roll när det gäller hur mycket kött man äter – men troligtvis inte på det sätt som du trott.

Varje år så kommer det ut nya studier som visar att hög köttkonsumtion innebär risker för både miljön och hälsan. 

Enligt livsmedelsverket riskerar den som konsumerar mer än 500 gram rött kött i veckan får en ökad risk för tjock- och ändtarmscancer. Den som äter chark, inkluderande saker som bacon, korv och salami löper även större risk för att drabbas av hjärt- och kärlsjukdomar. 500 gram motsvarar ungefär fyra måltider innehållande fyra vuxna portioner rött kött. 

I praktiken skulle det kunna gälla en vecka där man äter mat som falukorv, köttfärssås eller hamburgare vid fyra olika tillfällen. 

Studier visar att det kött som svenskar verkar gilla allra bäst är griskött, som förra året utgjorde hela 32 procent av svenskarnas köttkonsumtion enligt Jordbruksverket.

Men siffrorna visar samtidigt att det verkar som svenskarnas aptit för kött minskat en hel del. Förra året såg man en rekordminskning på 2,6 procent – vilket utgjorde den största minskningen på 27 år, enligt Jordbruksverkets rapport

Och nu kommer en ny australiensisk rapport som visar att socioekonomiska faktorer kan påverka hur mycket kött man äter. 

Socioekonomiska faktorer innefattar bland annat saker som ekonomi, utbildningsnivå och var man bor, och kan påverka människors sociala liv. Ibland använder man termerna över- medel- och arbetarklass när man pratar om socioekonomisk status – där en rik "överklass" representerar en hög socioekonomisk status, och tvärt om. 

Känner att kött ger högre status

Hamburgare.
Mycket rött kött kan innebära en hälsorisk. Bildkälla: Unsplash

Enligt studien kan australiensiska forskare se en koppling mellan "undre medelklassen" och köttätande, där man ser att personer med lägre socioekonomisk status äter mer kött än personer med hög status. 

Efter en rad olika tester såg man att de deltagare i studien som visade på högre socioekonomisk utsatthet var mer benägna att välja kött – men inte av den anledningen som man kanske skulle tro.

Det visade sig att de varken gjorde det av hunger eller näringsvärde, utan istället på grund av att de kände att en rätt innehållande kött gav dem högre status än en vegetarisk rätt. 

Kött blir en klassfråga

"Det finns en symbolisk koppling mellan köttätande, styrka och maskulinitet. Traditionellt sett har kött ansetts vara mat som inger hög status. Något som man kanske serverar till gäster på en fest" skriver Natalina Zlatevska, en av studiens forskare. 

Forskarna menar alltså att många fortfarande kopplar ihop köttätande med status och styrka – trots att kött kan innebära större hälsorisker.

Och i längden kan detta bli ett problem, då den lägre medelklassen löper större risk att drabbas av de konsekvenser som en kost med hög kötthalt innebär.

Mest ohälsosamma köttet

Vad gäller nyttigt och onyttigt kött, så är det just kött från gris, ko, lamm, ren och vilt som i stor mängd kan göra mest skada på kroppen, enligt Livsmedelsverket.