En man som ligger i fosterställning. En kvinna som sitter i mörker.
Här är allt du behöver veta om hedersvåld och hedersförtryck. - Foto: Unsplash (Montage)

Vad skiljer hedersvåld från annan våld?

Man räknar med att vart tionde mord som begås i Sverige är kopplat till heder. Men hur mycket vet vi egentligen om hedersrelaterad våld och hedersförtryck?


Morden på 19-årige Pela Atroshi, 26-åriga Fadime Şahindal och 23-årige Abbas Rezai är tre fall som skakat Sverige. En utmärkande faktor i de tre fallen är att offren var unga människor som dödades av närstående. 

Och trots att morden skiljer sig i tid och plats så har de en tydlig gemensam nämnare. Nämligen att det bakomliggande motivet är heder.

Hur mycket vet vi egentligen om hedersrelaterat våld och hur kan vi identifiera människor som behöver hjälp innan det blir för sent?

Nora Adin. Bildkälla: Privat

Nyheter24 pratade med Nora Adin som är yrkesverksam inom ämnet som konsult och föreläsare runtom i landet. Tillsammans med två kollegor driver Nora även Instagramkontot Heder och Samvete – en plattform som används för att sprida kunskap om hedersrelaterat förtryck och våld.

Vad är hedersvåld?

Hedersvåld är våld som utövas av ett kollektiv – alltså av flera människor som hjälps åt att upprätthålla våldet. Ofta utövas hedersvåld inom en familj eller en släkt. Det behöver inte vara så att hela gruppen är fysiskt våldsam, utan kan handla om att man möjliggör våldet. 

Genom att inte ingripa när våldet utövas och samtidigt kontrollera den utsatta upprätthålls förtrycket av flera personer. 

– Det är antingen fysiskt eller psykisk våld som sker kollektivt. Det finns oftast inte bara en förövare i en hederskontext, säger Nora till Nyheter24.

I de flesta fall blir de som förtrycker själva förtryckta av andra i gruppen, vilket kan göra det extra svårt att lämna situationen. 

Hur många utsätts för hedersförtryck? 

Bildkälla: Unsplash

Idag tror man att mellan 70 000 till 240 000 svenskar lever under hedersförtryck. Men siffrorna är svåra att precisera på grund av mörkertal. 

Hur många dör som följd av hedersvåld varje år?

I en kartläggning som gjordes av Nationella kompetensteamet förra året framkom det att vart tionde mord som begicks i Sverige under 2016 var hedersrelaterat. 

Granskningen visade att hedersförtyck låg som motivet bakom 10 av de 105 morden som begicks det året. 

Man såg också en markant skillnad mellan manliga och kvinnliga offer. Av de 18 kvinnor som mördades det året låg hedersvåld bakom 6 av morden – alltså en tredjedel av dödsfallen. 

Vem utsätts för hedersvåld?

Det är viktigt att förstå att hedersvåld berör alla etniciteter alla samhällsklasser. Men det finns vissa faktorer som gör att vissa kan löpa större risk än andra att drabbas.

– Många vill gärna tro att det alltid handlar om ung tjej från mellanöstern som inte får klä sig så som hon vill blir slagen hemma och hotas med tvångsgifte. Och självklart kan många fall kan stämma in på detta, men det är en väldigt liten grupp sett till hedersvåld i det stora hela, förklarar Nora. 

Den vanligaste formen av hedersförtryck har sitt utryck i kontroll, enligt Nora. 

Bildkälla: Unsplash

– De absolut flesta som jag kommit i kontakt med har varit unga kvinnor, och unga vuxna som är hårt kontrollerade. Det är faktiskt den absolut vanligaste gruppen, fortsätter hon.

Är hedersförtryck kopplad till religion? 

Hedersförtryck är inte kopplad till en viss etnicitet eller religion, utan till krav som just heder ligger till grund för. 

Det kan handla om att man har krav på sig gällande vem man ska gifta sig med, att man inte får inte får välja sin egen utbildning eller inte utöva sin sexualitet som man vill. 

–  Därför är det viktigt att förstå att detta även innefattar icke-rasifierade vita svenskar. Särskilt tjejer som blir tvingade till att göra abort för att de inte är gifta, för att pappan inte kommer från “rätt” familj, eller bara inte accepteras, säger Nora. 

Vad är vanliga tecken på hedersförtryck som man kan hålla utkik för?

Om man tror att någon i ens omgivning är utsatt för hedersförtryck finns det vissa tecken som kan tyda på att misstankarna stämmer.

Det finns vanliga tecken som kan hjälpa dig identifiera hedersförtryck. Bildkälla: Unsplash
  • Personen är borta från jobb eller skola under långa perioder
  • Personen är sällan med under sociala aktiviteter med vänner
  • Du upplever personen som obekväm, rädd, eller nervös när den frågas om släkt och familj
  • Du upplever personen som obekväm, rädd, eller nervös när den är omkring släkt och familj
  • Det finns märkbara begränsningar i vilka personen får träffa och vad den får ha på sig 
  • Du upplever personen som väldigt kontrollerad 
  • Personen börjar prestera sämre på skola eller jobb
  • Personen visar tecken på depression, ångest självskadebeteende och självmordsbenägenhet
  • Personen visar tecken på stress och ångest om de inte hinner hem i tid

Vilken myndighet är det som hjälper människor som är utsatta för hedersförtyck och hedersvåld?

Socialtjänsten har som uppgift att hjälpa människor som lever i hedersrelaterad våld och förtryck. Men det finns andra instanser som man kan vända sig till för rådgivning och stöd. Om man är under 18 år är det bästa att vända sig till mentorer, lärare eller skolkuratorer för att få hjälp. 

De kan hjälpa dig att komma i kontakt med socialtjänsten.

Om du är över 18 år är det också bäst att vända sig till socialtjänsten. 

Har frågor och funderingar kan du också få stöd hos kvinnojourer och skyddsjourer.

De kan hjälpa till med att kolla upp om det finns någonstans man kan ta vägen – om man behöver komma hemifrån snabbt – och när det skulle vara möjligt att göra det. 

Längst ner i artikeln hittar du kontaktvägar till olika jourer.

Hur gör man om man behöver akut hjälp? 

Var aldrig rädd att söka stöd eller hjälp – det finns att få. Bildkälla: Unsplash

Om du befinner dig i en pågående våldsam situation ska du alltid kontakta polisen. 

Under 18 år: 

Om att du är i ett läge där du inte vågar vara hemma så är det absolut bästa att be en lärare eller mentor kontakta socialtjänsten direkt. Socialtjänsten kan då ordna ett akutboende och se till att du är i säkerhet. 

Enligt LVU-lagen så kliver socialtjänsten in som din målsman. Socialtjänsten är mån om att skydda dig och det innebär att dina vårdnadshavare inte får veta var du är placerad.

Över 18 år: 

Om du är över 18 år och fortfarande går i skolan kan du självklart också be om hjälp från skolan. Men om du inte går i skolan är det smidigast att kontakta socialtjänsten själv. Ta även hjälp från skyddsjourer för rådgivning och stöd. 

De hjälper dig med boende och med ärendet hos socialtjänsten. 

Hur lång tid kan en placering ta om läget är akut?

Beroende på hur akut läget är så påskyndas skyddshemsplaceringen. 

– En kvinna som jag känner blev placerad inom en vecka, en annan inom en månad. Det kan skilja sig från fall till fall. Men det brukar gå väldigt fort, säger Nora till Nyheter24. 

Men om läget är akut så kommer du aldrig att bli ivägskickad efter att du sökt hjälp och skydd hos socialtjänsten. Då blir du, som tidigare nämnt i artikeln, placerad på ett akutboende tills du kan flyttas till ett skyddsboende. 

Om det är så att du behöver få en skyddad identitet, så hjälper socialtjänsten dig med detta. 

Hur går man tilläga om någon man känner är utsatt för hedersvåld? Läs om det i andra delen denna serie: Så hjälper du en vän som lever i hedersvåld.

Om du vill veta mer om hedersrelaterad våld kan du även besöka Noras på Instagram här.

Behöver du hjälp? Då kan du vända dig hit: 

SOS-alarm, akut hjälp vid pågående brott: 112

Polisen: 114 14

Skyddsjouren i Ängleholm (för både män och kvinnor): 0431-102 96

 Kvinnofridslinjen020-50 50 50

 BRIS116 111

 Kvinnojouren

 Tjejjouren

/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!