En kvinna och en man pussas
Visste du vad som händer med kroppen när man pussas? - Foto: Pixabay

Det här händer i kroppen när vi pussas

Idag är det internationella pussdagen. Det här kommer få dig att vilja pussas varje dag.


Idag är det alltså internationella pussdagen enligt Temadagar. Sen hur mycket man vill följa och tro på dessa eviga, ganska oklara, temadagar får man såklart välja själv. Men vad vet vi egentligen om pussar? Vad händer i kroppen när man pussas egentligen?

146 muskler

När man kysser någon så aktiveras 146 muskler i kroppen. 146?! Så har man inte lust att träna eller så, kanske man kan dra ett hångel istället? Man bränner nämligen hela 26 kalorier i minuten när man hånglar!

Immunförsvar

Något man kanske inte kan tro är att kyssar faktiskt kan hålla oss friska. Ja, du läste rätt. När två personer byter saliv med varandra så förstärks vårt immunförsvar, konstigt nog. Saliven kan spola bort de farliga bakterierna, så när vårt hjärta ökar i slag, så vidgas våra blodkärl, vilket innebär att blodtrycket sänks.

Pussljudet

Det har nog inte undgått många att det kommer ett litet ljud när vi pussas. För vissa mindre och för andra mer. Men själva ordet kyss kommer faktiskt från just det ljudet.

Stress

En riktigt härlig grej med att kyssas är att det faktiskt hjälper mot stress. Det kan också få oss att känna oss mer trygga, lite otippat? Anledningen är att det det sänker ett stresshormon som heter kortisol. Så tydligen ju längre man är tillsammans med någon, desto lägre kortisol får man, grymt ju?

Signalsubstans

Att använda droger är inget som rekommenderas, vilket inte är någon nyhet. Men något som faktiskt kan ge samma effekt som droger är en kyss, ja det är sant. Det är nämligen så att samma signalsubstanser sänds till hjärnan av en kyss som exempelvis droger eller varför inte intensiv träning. 

På vilket sätt? Andningen blir djupare och mer oregelbunden, samt hjärtat slår snabbare!

Världsrekord

Längsta kyssen i världshistorien, i alla fall som vi vet, pågick i mer än två dagar. I hela två dygn kysstes det thailändska paret Ekkachai och Laksana Tiranarat. Inte så överraskande så blev det ett världsrekord i att kyssas, som ligger på 58 timmar, 35 minuter och 58 sekunder. Men det var 2013, kanske är det dags att slå?

Källa: Newsner

Nyheter24 har tidigare skrivit om varför man ska pussas mer, det kan du läsa mer om här.

De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Är du i en relation?
Tack för din röst!
Senaste nytt

Rysk guvernör: Drönare dödade två

Fem häktade för grova kreditbedrägerier

2 timmar sedan
Fem personer har häktats misstänkta för grova ekobrott i Eskilstuna, rapporterar lokala medier.

Explosion vid militärbas i Irak

3 timmar sedan
En person dödades och flera skadades i en attack mot en militärbas i södra Irak vid midnatt fredag, enligt irakiska säkerhetskällor. Enligt källorna rör det sig om en "bombattack" men vill inte uppge vem som kan ligga bakom.

Åstorp: Polisen rapporterar om rattfylleri

igår 23:01
"Misstänkt rattfylleri på Rv 21.", skriver polisen på sin hemsida.

Då kan bitcoinutbudet halveras

igår 22:46
Det har spekulerats vilt om när den kommer – utbudshalveringen av kryptovalutan bitcoin. Någon gång under veckan har varit riktmärket, en vecka som nu börjar närma sig sitt slut.

Polisen rapporterar om brand, Nacka

igår 22:46
"Bilbrand i Fisksätra.", skriver polisen på sin hemsida.