Som besökare på Nyheter24 samtycker du till användandet av s.k. cookies och adblockeridentifiering för att förbättra din upplevelse hos oss. Jag förstår, ta bort denna ruta!

Experten varnar för energidrycken Nocco: "Oroväckande"

- 04/10/2018, 10:23 -

Energidrycken Nocco kan ses drickas av var och varannan person – men nu går en expert ut med en varning för den populära törstsläckaren. Drycken kan nämligen vara farlig om man inte har koll på innehållet.

Energidrycken Nocco har på bara ett par år blivit väldigt populär i Sverige. Men nu varnar experter för mängden koffein i drycken. 

Men vad är det som är så farligt? Jo, Nocco innehåller nämligen otroligt mycket koffein. Faktiskt dubbelt så mycket koffein som till exempel en bruk Red Bull – det innebär hela 180 milligram.  Det är nästan två gånger så mycket som en stor kopp kaffe. En standardburk Redbull är visserligen minde än en Nocco, men mängden koffein per milliliter är fortfarande mer.

– Koffeinmängden kan snabbt bli för hög i förhållande till rekommenderat intag för barn och unga. Då är det också oroväckande att se att det är bland barn och unga som försäljningen ökar mest, säger idrottsvetaren Therese F Mathisen, till norska TV2 i programmet “Matkontrollen”.

Nocco Sverige bemöter kritiken i ett mejl till Nyheter24:

"Innehållet i en burk NOCCO motsvarar koffeininnehållet i två burkar kaffe. EFSA, den europeiska myndigheten för livsmedelssäkerhet, har slagit fast att en koffeinkonsumtion om 400 mg/dag inte anses problematisk ur säkerhetssynpunkt för vuxna (undantaget barn, gravida och ammande som inte bör dricka koffein, vilket vi även är tydliga med). Påståendet om att det kan vara farligt att dricka är alltså kraftigt överdrivet. Att enskilda personer har en annan uppfattning får stå för dem, vi kan dock konstatera är att deras uppfattning avviker från EFSA:s sammanvägda bedömning"

Utöver koffein innehåller Nocco också vitaminer och BCAA, en förkortning av "branched-chain amino acid" (förgrenade aminosyror). Detta ska hjälpa till att bygga muskler, vilket har gjort drycken populär även hos de som tränar mycket. 

– BCAA är en förkortning av branched-chain amino acid (förgrenade aminosyror). Dessa bygger upp protein, som väldigt många bryr sig om eftersom det ger bättre muskeltillväxt, säger idrottsvetaren Therese F Mathisen till TV2.

Studier har visat att just BCAA hjälper till vid muskelbyggande, men annan forskning har visat att det faktiskt inte har någon direkt effekt, skriver Aftonbladet.

Brukar du dricka Nocco?