En man går ner i en kobaltgruva, dubbdäckförbud.
Kobalt är ett stort problem eftersom gruvor i Kongo innebär döden för många människor. - Foto: Tomas Oneborg/SvD/TT/SCHALK VAN ZUYDAM

Räddar dubbdäck verkligen liv?

I flera år har det pågått debatter om att vi måste sluta använda dubbdäck för att rädda miljön. Men är det verkligen endast miljön vi måste rädda när människor dör för att utvinna metaller som behövs för att framställa dubbdäck?


Vi går mot kallare tider och sommaren som man aldrig trodde skulle ta slut är borta sedan länge. I och med detta så är det även dags att byta sommardäcken till vinterdäck. Och när vi ska slänga på vinterdäcken så är det många som tänker att nu ska de gamla dubbdäcken på igen. Men vänta nu lite här.

Ska du verkligen slänga på de där dubbdäcken? Eller ännu värre, funderar du på att köpa nya dubbdäck? För dubbdäck räddar ju liv. Eller?

Fler dör av dubbdäck än vad som räddas

Enligt Trafikverket kör lite drygt 60 procent av bilister med dubbdäck på vintern. Och självklart så ger dubbdäck en viss trygghet när frosten ligger på vägen, men räddar den liv eller tar den liv? 

Enligt en nyligen publicerad rapport från Chamlers tekniska högskola så tar dubbdäcken faktiskt fler liv än vad den räddar. Studien visar att dubbdäck räddar mellan 60 och 770 levnadsår i trafiken under vintern, vilket är jättebra så klart. Men i motsatts till detta finns miljöpåverkan och arbetsförhållanden som istället innebär att mellan 570 och 2 200 levnadsår går till spillo.

Hälsorisker

Så vad finns det då för hälsorisker med dubbdäcken egentligen? Enligt rapporten från Chalmers så är det främst negativt sett till utsläppen från vägarna som blir värre när vi kör med dubbdäck. Men ett annat stort problem ligger i den gruvbrytning i Kongo som görs för att utvinna bland annat kobolt, som används i dubbdäcken. Detta eftersom att det sker många olyckor och dödsfall i just dessa gruvor. 

– Den småskaliga gruvbrytningen, där det sker många olyckor och dödsfall, står för den näst största andelen av dubbdäckens negativa hälsopåverkan. Dödsfall kopplade till konflikten i Kongo-Kinshasa står för den minsta delen, säger Anna Furberg i ett pressutskick från Chamlers. 

Säkraste sättet

Dubbdäck är trots detta det säkraste däcket att använda på vintern med tanke på att dess grepp mot den frostiga vägen. Enligt Trafikverket så ger dubbdäck bland annat bättre väggrepp på våt is. 

Men dubbfria däck har också sina fördelar, bland annat ger de bättre grepp när det ligger lös snö på vägen. Samtidigt får du även sätta på de dubbfria vinterdäcken mycket tidigare på säsongen än vad du får göra med dubbdäck, du är alltså säkrar när den första förrädiska halkan kommer.

Så innan du köper de där nya däcken eller sätter på de där gamla dubbdäcken, fundera en gång till om du verkligen behöver de eller om dubbfria går lika bra.

Vintern står runt hörnet och det är snart dags att sätta på vinterdäck. Nyheter24 har tidigare skrivit om allt du behöver veta inför bytet. Läs den artikeln här.

De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Kör du med dubbdäck?
Tack för din röst!