Som besökare på Nyheter24 samtycker du till användandet av s.k. cookies och adblockeridentifiering för att förbättra din upplevelse hos oss. Jag förstår, ta bort denna ruta!

Dags att byta till vinterdäck – här är allt du behöver veta

- 28/09/2018, 15:03 -

Hösten har tagit sitt grepp om Sverige och innan vi hunnit blinka så kommer snön att ligga utanför fönstret. Och med vintern så börjar det även bli dags att sätta på vinterdäcken på bilen. Här är all information du behöver veta inför bytet.

Vintern står runt hörnet och snart är det dags att slänga på vinterdäcken på bilen. Nu tittar du kanske ut genom fönstret och tänker vinter är ju inte här än? Men jo det är den faktiskt, för uppe i norra Sverige, Stekenjokk för att vara exakt, är det meteorologisk vinter just nu, skriver SVT.  

Det är alltså dags att börja tänka på att montera på vinterdäcken på bilen. Men vad finns det egentligen för regler gällande vinterdäck i Sverige? Här är allt du behöver veta.

1 december – 31 mars

Från den första december till och med den 31 mars så måste ditt fordon ha vinterdäck, om det råder vinterväglag. Det spelar ingen roll om det är ett lätt eller tungt fordon, råder det vinterväglag så måste du ha vinterdäck, enligt Transportstyrelsens hemsida. Om reglerna även gäller utlandsregistrerad fordon? Svar ja.

Viktigt att tänka på är även att vinterdäck inte enbart behöver vara dubbdäck utan kan även vara dubbfria. De dubbfria däcken ska vara märkta med M och S, det vill säga Mud and Snow.

Definition av vinterväglag

Det kan vara lite luddigt att förstå vad vinterväglag egentligen betyder, men en bra fingervisning är att tänka på att om det börjar bli minusgrader så råder det förmodligen vinterväglag. 

Den officiella definitionen från Transportstyrelsen är följande.

"Vinterväglag råder när det finns snö, is, snömodd eller frost på någon del av vägen. Polisen avgör om det råder vinterväglag på platsen där du befinner dig."

Vilka datum är det tillåtet att köra med dubbdäck?

Från och med den första oktober till och med den 15 april så är det tillåtet att framföra ditt fordon med dubbdäck. Skulle det däremot vara eller befaras vara vinterväglag något annat datum så är det även då tillåtet att använda dubbdäck under den perioden.

Det är även viktigt att tänka på att fordon inte får ha både dubbade och odubbade däck.

Mönsterdjup för lätta fordon

Mönsterdjupet för vinterdäck, på lätta fordon och personbilar, måste vara minst 3 millimeter. Viktigt att tänka på för både din egen säkerhet och eftersom att det är olagligt att köra med mindre.

Nyheter24 har tidigare skrivit om Tärnaby i Lappland, by som redan har fått snö! Hur otroligt låter inte det? Vill du veta mer så kan du läsa om det här.

Har du bytt till vinterdäck?