Som besökare på Nyheter24 samtycker du till användandet av s.k. cookies och adblockeridentifiering för att förbättra din upplevelse hos oss. Jag förstår, ta bort denna ruta!

SOS Alarm tar emot en miljon onödiga samtal

Nyheter | 18/10/2018 15:30

Har du någon gång varit i akut behov av hjälp och ringt 112? Bra, för det är precis det du ska göra! Däremot är det inte alla som förstår det. En tredjedel av samtalen som kommer in till SOS Alarm är faktiskt onödiga.

Att ringa 112 är det självklara samtalet att ringa om en själv är i nöd eller om man ser någon som behöver akut hjälp. Det kan vara att en ambulans behöver komma vid akuta sjukdomsfall, en brandbil när det brinner eller att en polispatrull behöver komma vid slagsmål. 

Men detta förstår faktiskt inte alla människor. 

En miljon samtal i onödan

Varje år får SOS Alarm in ungefär tre miljoner samtal. Däremot är det bara två miljoner av samtalen som kommer in till larmcentralen som faktiskt är riktiga larm. 

En miljon av samtalen som larmoperatörerna svarar på är samtal som rings in helt i onödan, skriver Göteborgsposten. 

Och vad kan det vara för samtal då? Här kommer ett smakprov.

"Jag har glömt att hämta mitt barn på dagis. Kan ni åka och hämta honom för jag är alldeles slutkörd"

Alkohol inblandat

Som de flesta vet så får alkohol oss att hamna i en annan sinnesstämning. Såsom ledsen, glad, arg och euforisk är bara några av alla saker som förstärks med alkohol i kroppen.

Alkoholen är också något som är inblandat i alla de irrelevanta samtal som SOS Alarm får ta emot berättar Peter Åkerberg, gruppchef på SOS Alarm för Göteborgsposten.  

Han berättar också att många av samtalen som kommer in är busringningar eller byxringningar. 

– En del är rena busringningar från till exempel skolor, eller så kan en person ringa 30 gånger på en kväll, säger Peter Åkerberg till Göteborgsposten

Tar upp viktig tid 

All tid som larmoperatörerna lägger på att svara på onödiga samtal är tid som egentligen borde läggas på att svara på de samtal som faktiskt är viktiga, det vill säga på de personer som ringer och som är i AKUT behov av hjälp. 

– Problematiken med sådan samtal gör att det kan bli kö till 112, då kan någon med akut behov som bröstsmärtor och medvetslös få vänta, säger Peter Åkerberg till Göteborgsposten.

Det är alltså VÄLDIGT viktigt att tänka en extra gång innan man ringer till 112. 

Vill du komma i kontakt med polisen är det 114 14 du ska ringa om det inte är akut. Glöm däremot inte att ringa 112 om det är akut läge!

Nyheter24 har tidigare skrivit om ambulansföraren som markerar att ambulansen inte fungerar som en taxi med blåljus. Det kan du läsa mer om här!


Har du ringt 112 någon gång?