Fredag 16 Apr
Stockholm

Ambulanssjukvårdaren: En ambulans är inte taxi med blåljus

Ambulanssjukvårdaren Jimmy tycker det finns ett stort problem med hur folk betraktar ambulansen idag.
1 av 3
Ambulanssjukvårdaren Jimmy tycker det finns ett stort problem med hur folk betraktar ambulansen idag. Foto: Privat/TT
Nu har han tankar fått uppmärksamhet i sociala medier.
2 av 3
Nu har han tankar fått uppmärksamhet i sociala medier. Foto: TT
På bara ett dygn har hans inlägg fått över 7 000 delningar.
3 av 3
På bara ett dygn har hans inlägg fått över 7 000 delningar. Foto: Privat

Ambulanssjukvårdaren Jimmy delade ett inlägg om hur människor ser på ambulansen idag. Nu hyllas han på Facebook.

Kommentera (2)
Kopiera länk
Dela
Läs mer

Ambulanssjukvårdaren Jimmy Henriksson från Norrbotten skrev ett inlägg på sin Facebook-sida på fredagsfördmiddagen. Ett dygn senare hade han fått över 7 000 gilla-markeringar och 7 000 delningar och flera hyllningar i kommentarsfältet.

I inlägget skriver Jimmy om hur personer ser på ambulanssjukvården idag, och varför han anser att folks syn på ambulansen är problematiskt.

– Många patienterna som söker på akutmottagningarna skulle kunna söka sig till sin hälsocentral och få en bättre handläggning, problemet är att folk inte är villiga att vänta för att man exempelvis inte tillåter sig att vara sjuk, och det är brist på häslocentralstider, förklarar han för Nyheter24 och tillägger:

– Då blir det att folk söker sig till akuten i hopp om att deras hälsobekymmer ska bli påtittat, utrett och behandlat. Sen finns det en myt att om man ringer efter en ambulans kommer man snabbare till en läkare, men den är fel.

Han menar att det är viktigt att folk förstår att ambulansen inte är en form av transport, utan är till för att bara användas när det verkligen är nödvändigt.

Sedan Jimmy lade ut inlägget har han fått motta väldigt positiv respons från de personer som läst det, vilket gör honom glad. Men för honom är det ändå viktigast att det ska kunna ske en förändring.

– Det är bra att det fått en positivt respons. Det känns inte bara bra för mig, utan för alla mina kollegor runt om i landet att detta uppmärksammas. Jag tror det är möjligt att ändra dagens synsätt på sjukvård, om det finns en allmän och politisk vilja att ta tag i detta växande problem och skjuta till resurser till primärsjukvården, samt dimensionera akutsjukvården efter den ökande befolkningsmängden. Brist på utbildade undersköterskor och sjuksköterskor är det inte, bara man är villig att betala och förbättra arbetsvillkoren, avslutar han.

Du kan läsa Jimmys inlägg i sin helhet här under.


Ambulanspersonal är riktiga hjältar, men även hjältar kan behöva lite hjälp ibland, som den här ambulansen som kört fast i Stockholms snökaos. Du kan se det fina klippet i spelaren under.

Glöm inte att ladda ner vår app för att få full koll på omvärlden – både från Google Play och App Store.
Håller du med Jimmy?
Tack för din röst!
Kommentera (2)
Kopiera länk
Dela