Onsdag 8 Dec
Stockholm

5 bakteriefällor du bör hålla koll på

mobiltelefon bakterier pengar
Vi har listat fem saker som kryllar av bakterier. Foto: Henrik Holmberg / TT , Pixabay

Brukar du beställa ett glas läsk med is när du är ute på restaurang? Då kan det vara dags att tänka om! Restaurang-is innehåller nämligen mängder av bakterier, precis som mycket annat i vardagen.

Kommentera
Kopiera länk
Dela
Läs mer

Bakterier är en naturlig del av vår vardag, det finns både bra och dåliga bakterier. I mat hittar vi framförallt de bra bakterierna men de som är sämre för oss finns lite varstans. Det är även de bakterierna som bidrar till att vi kan bli sjuka och sängliggandes. 

Men har du koll på vart de största bakteriefällorna egentligen finns? Om inte så hjälper Nyheter24 dig! 

Mobiltelefonen

Not a big surprise, eller hur? Vår kära mobiltelefon som vi bär med oss inprincip vart vi än går samlar på sig tusentals bakterier varje dag. Alltifrån att vi använder den i kollektivtrafiken, hos doktorn, på jobbet och hemma till att sitta med den på toa. Och faktiskt är våra mobiltelefoner större bakteriefällor än självaste toaletten. 

Forskare vid University of Arizona har gjort en studie där de hittade mer än 17 000 (!) bakterier på mobiltelefoner från gymnasieelever, skriver tidningen Time Magazine

Och ja det säger väl det mesta, våra telefonen kryllar verkligen av bakterier! 

Pengar

Kanske är det bra att vi i dag går mot ett mer och mer kontantfritt samhälle eftersom sedlar och mynt är en extremt bakteriebomb. 

I en undersökning som gjordes vid Oxfords Universitet för några år sedan visade resultatet att vår svenska valuta var näst smutsigast i Europa. Bara den danska valören är skitigare, skriver Svenska Dagbladet.

Enligt studien innehåller den svenska kronan 39 600 (!) olika bakterier – ja helt sjukt mycket! 

Bland annat finns bakterien Klebsiella som kan orsaka urinvägsinfektion och lunginflammation. Inget man direkt vill ha, eller hur.

Sminkväska 

Man brukar ibland säga "sharing is caring", men när det kommer till smink ska man vara försiktig, för det är en riktig bakteriefälla! Hur snäll man än vill vara så är alltså det bästa alltså att hålla ditt smink för dig själv. 

Och väl till ditt egna smink är det även en hel del saker att tänka på för att minska antalet bakterier. Sminksvampar, pennvässare och penslar är bara några av sakerna som samlar på sig bakterier. 

Så nästa gång du tänker låna ut ditt smink till din kompis får du säga nej – tänk på bakterierna! 

Tandborste

Vi borstar tänderna två gånger om dagen för att få bort diverse bakteriebeläggningar som bland annat kan leda till hål. Men visste du att din tandborste faktiskt kan vara en bakteriebomb?

Det är speciellt eltandborstarna som ansamlar bakterier. I ett test som Marie-Louise Danielsson-Tham professor vid Restaurang- och hotellhögskolan på Örebro universitet, gjorde för Expressens räkning, visade resultatet att bakterierna är många. 

– Intressant nog var det mer bakterier i eltandborstarna än i de vanliga. Kan det vara så att eltandborstarna avlägsnar mer plack med bakterier än vad vanliga borstar gör. Tänk på att byta ofta! säger Danielsson-Tham till Expressens tidning Hälsoliv

Restaurang-is

Visst är det gott att lägga is i drycken för att den ska bli kallare och lite extra festlig? Men beroende på vart isen kommer i från kan den innehålla massor av bakterier. 

2013 gjorde brittiska forskare en undersökning på hur mycket bakterier isen på snabbmatsrestauranger innehåller, som Leva & Bo tidigare rapporterat om. Svaret? 

I 70 procent av fallen innehöll isen fler bakterier än i restaurangens toaletter, och i fyra fall innehöll isen så pass mycket bakterier att det var en "hygienrisk". 

Nyheter24 har tidigare skrivit om hur influensa smittar. Har du koll? Läs mer om det här!

Tvättar du händerna efter att du tagit i pengar?
Tack för din röst!
Kommentera
Kopiera länk
Dela