En person som håller på att ramla. En förvånad tjej. Ett vardagsrum.
Det är farligare att vistas hemma än i trafiken. - Foto: Shutterstock / Pixabay

De farligaste rummen i ditt hem – så undviker du att skada dig

Det är faktiskt inte att vistas i trafiken som är farligast, utan att vistas hemma är farligare. Kan du gissa vilket det farligaste rummet är?


En slutsats som vi alla kanske dragit någon gång är att farligaste platsen att vistas är i trafiken. Men där är vi alla lurade. En plats där det är betydligt mer farligt att vistas är, tro det eller ej, hemma.

Varje år är det 340 000 svenskar som söker sig till akutvården efter att de har ramlat i hemmet. Skrämmande siffra! Men något som är betydligt mer skrämmande är att 1 700 av dem faktiskt dör, rapporterar Hem & Hyra.  

Farligaste rummen

Något man kanske skulle kunna tro är att badrummet är hemmets mest farliga plats, men det stämmer inte heller. De absolut farligaste platserna är vardagsrum, hall och sovrum. Vad man tror är anledningen till det, är för att vi helt enkelt vistas och tillbringar större delen av vår tid där.

Farligaste föremålen

Snubbla på exempelvis en matta är vanligare än man tror. Men något annat som kan vara lite otippat är att det är vanligt att ramla ur sängen och på så vis skada sig. 

Med andra ord kan det vara bra att vara på sin vakt när man sover, vilket inte låter som en enkel match? Vem har koll på något överhuvudtaget när man sussar sött?

Tips för att slippa olyckan i hemmet

Stabila möbler - om du faller pladask vill man kunna greppa tag i något stadigt.

Köksskåp - ställ i ordning i köksskåpen så du når ordentligt. För att hålla på och klättra för att hitta grejer brukar tyvärr inte föra med sig något gott.

Brandrisker

Något som tyvärr ofta går in genom ena örat och ut genom andra är brandrisker. För visst har man någon gång gått och tänkt "jag tar tag i brandlarmet nästa vecka"? Men det finns ju ingen anledning att vänta, förutom den gamla hederliga latheten såklart.

I den här kategorin är köket ledande när det gäller farligaste rummet. För visst vi vet att överhettade datorer och exempelvis laddningssladdar medför en viss brandrisk.

Men de flesta brandolyckor händer när man eldar i öppna spisen eller kaminen. Men att glömma mat på spisplattan eller att sätta igång spisen av misstag, aj aj aj. Det är en av de absolut mest vanliga orsakerna till att det börjar brinna i hemmet, rapporterar Villalivet. Så lämna aldrig något framme på spishällen.

Och något som fortfarande gäller: Glöm inte att släcka ljuset!

Är du osäker på hur du ska sova? Nyheter24 har tidigare skrivit om bästa och sämsta sätten att sova på. Det kan du läsa mer om här.

Hem
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Har du ramlat hemma någon gång?
Tack för din röst!