Tre tjejer som sover i olika ställningar.
Att sova i en dålig position kan leda till ryggsmärtor. - Foto: Pixabay

Här är de bästa och sämsta sätten att sova på

Det finns ju en rekommendation att sova minst 7-8 timmar per natt. Men tro det eller ej, sover du i fel position och ställning så räddar inga timmar dig, det är sant!


Har du svårt att sova om nätterna? Eller kanske är du en av dem som sover som en stock?

Vet du vad som är den bästa och den sämsta sovställningen, eller kanske tror du bara att du vet?

Men faktum är att om du sover i rätt sovställning, kan det ge dig betydligt bättre sömn om nätterna. Men inte bara det, du kan även få en starkare rygg och bättre magsyra. Inte så illa va?

Hur du inte ska sova

Visst kan det vara mysigt att kura in sig och mysa med kudden? Men app app, det är inte bra för dig ska du veta. 

Att sova på mage kan ju faktiskt vara riktigt bekvämt. Men det är tyvärr inte lika bekvämt för dina kroppsdelar. Då undrar man ju vad som menas med det. Om vi säger såhär, föreställ dig att du kikar över axeln, jobbigt. Gör det i en hel timme. Aj, inte superbekvämt?

Tänk dig att vi tar det ett steg längre, att du kollar dig över axeln i åtta timmar. Det låter ju kanske helt befängt, men tänk efter? Det är ju faktiskt precis det som händer om du sover på mage. 

Att sova på mage kan öka risk för att få ryggsmärtor. Bildkälla: Pixabay

Risker

Eftersom att man inte kan hålla ryggraden i en neutral position när man sover på mage, så kan faktiskt risken för rygg- och nacksmärtor öka, enligt Aktiv Träning.

Och till alla personer med bröst där ute. Att sova på mage gör att brösten inte får något stöd. Inte bra.

Hur ska man sova?

Den absolut bästa sovställningen är faktiskt att sova på rygg, hur knäppt det än låter. För vem vill ha sura uppstötningar och ryggsmärtor? Ingen röstar nog ja på det. En annan sak som att sova på rygg faktiskt kan minska är rynkor, ja det är sant. 

Det gäller att hålla en neutral position för nacke, ryggrad och huvud när du sover. 

Så ligger man rakt i sängen utan att kurra ihop sig sådär mysigt som kan vara riktigt lockande när det är lite kyligare. 

Men att burra ihop sig när det är kyligt är ju ganska lockande. Men att ligga rakt i sängen förebygger ryggbesvär, eftersom att ryggen slipper tvingas göra några extra kurvor, menar Aktiv Träning.

Anledningen till att du kan slippa rynkor när du sover på rygg är för att du inte pressan ihop huden i ansiktet mot någon kudde eller madrass. Wow.

Bildkälla: Pixabay

Att sova på sidan

Om man verkligen inte klarar av att sova på rygg så är alternativ två att sova på sidan. Kanske inget som rekommenderas varmt, men det är i alla fall betydligt bättre än att sova på mage, enligt Aktiv Träning. Det kan ju vara bra att ta med sig. 

Ryggraden kan i den här ställningen fortfarande hållas rak och utsträckt, vilket kan göra att du slipper rygg-och nacksmärtor i framtiden. Win!

Något annat trevligt som att sova på sidan kan medföra sig, är att man kan slippa sura uppstötningar. Om man lever och delar säng med en person kan sido-sovandet också ge vinst till den personen. Varför? Jo, du kan slippa snarkningar.

En annan positiv sak med att sova på sidan är att andningen faktiskt fungerar exemplariskt. Men också att förebygger risken för magsmärtor, rapporterar i Form.

Men tyvärr, rynkrisken hänger ju med här, eftersom ansiktet ligger mot kudden eller madrassen. Men bryr man sig inte om rynkor så funkar den sovställningen finfint.

Andningen kan vara exemplarisk om du sover på sidan. Bildkälla: Pixabay

Har du koll på varför vissa personer går i sömnen? Nyheter24 har tidigare skrivit om anledningen till det men också hur farligt det är att bli väckt, det kan du läsa mer om här.

De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Brukar du sova på mage?
Tack för din röst!