Som besökare på Nyheter24 samtycker du till användandet av s.k. cookies och adblockeridentifiering för att förbättra din upplevelse hos oss. Jag förstår, ta bort denna ruta!

Dödliga experiment utförs på hundar – får fortsätta

Nyheter | 06/11/2018 22:21

I USA utförs just nu tortyrliknande experiment på hundar. Forskningen ska hjälpa läkare att få fram nya sätt att behandla skadade soldater. Testerna beskrivs som "grymma" och "onödiga" av kritikerna.

I USA utförs just nu tortyrliknande experiment på hundar. Forskningen ska hjälpa läkare att få fram nya sätt att behandla skadade soldater, rapporterar USA Today. White Coat Wast Project, är en grupp som hårt kritiserar finansieringen av de VA-medicinska experimenten och beskriver experimenten som "grymma" och "onödiga".

Regeringen i USA har nu beslutat om att fortsätta med de kontroversiella experimenten som utförs på hundarna. Forskningen utförs för USA:s veterandepartement, som tillhandahåller sjukvård för militära veteraner, och ska hjälpa läkare att få fram nya behandlingsmetoder för skadade soldater, rapporterar USA Today.

Bildkälla: Blake Barlow / Unsplash & Fredrik Öhlander / Unsplash

Det här utsätts hundarna för

Forskarna som genomför experimenten plockar bort den del av hundens hjärna som kontrollerar andningen och använder elektroder på hundarnas ryggmärg för att mäta hostreflexerna före och efter avbrott av djurens leder. Hundarna får vid start en pacemaker inopererad för att undvika hjärtfel under experimentens gång. Alla hundar som genomgår experimenten kommer i slutändan att avlivas, skriver Independent.

Just nu pågår försöken på nio hundar på fyra olika anläggningar och försöken sker på skattebetalarnas pengar vilket gör motståndarna rasande.

Forskning för militären

Veterandepartement (VA), säger att 99 procent av djurförsöken görs på råttor eller möss, men insisterade på att hundar var en nödvändig del av forskningen. När de fick frågan om vilka medicinska framsteg som hade skett med forskning på hundar så kunde VA:s talesman bara ta fram forskningsframgångar från1960-talet, rapporterar Independent.

Vad hände egentligen med människans bästa vän? Bildkälla: Daniel Karmann / TT
Borde djurförsök förbjudas helt?