Som besökare på Nyheter24 samtycker du till användandet av s.k. cookies och adblockeridentifiering för att förbättra din upplevelse hos oss. Jag förstår, ta bort denna ruta!

Så håller du dina sommardäck i gott skick under vintern

- 08/11/2018, 21:10 -

Snart är det vinter och har du inte redan bytt däck på din bil börjar det bli dags. Att förvara dina sommardäck på rätt sätt under vinterhalvåret är mycket viktigt. Men hur ska man göra det? Här har du svaret!

Sommaren försvann som en vindpust, hösten likaså, och vi står nu inför en kommande, säkert lång, vinter. 

För oss som bor i Svedala hör kyla, is, mörker och snö vintern till. Beroende på vad du äger för något medför vintern också extra underhållskostnader. Äger du en bil tillexempel innebär vintern att du måste byta ut dina sommardäck till vinterdäck. 

En del har redan bytt ut sina däck och senast den första december måste alla bilar som rullar på vägen ha vinterdäck.

Men hur du ska förvara dina sommardäck på BÄSTA sätt kanske kan verka krångligt och många gör ett stort misstag under vinterhalvåret som helt förstör sommardäcken. 

Misstaget många gör  

Misstaget många bilägare gör är att förvara sommardäcken utomhus under en trapp eller altan. 

Tidningen Brooms bilingenjör Benny Christensen förklarar hur du får sommardäcken att hålla lika bra skick tills du sätter på dem igen på bilen till våren.

– Däcken ska förvaras inomhus, mörkt och om möjligt också svalt. Dessutom ska de förvaras liggande eller hängande, och förstås väl rengjorda och kontrolleras till nästa säsong, säger han till norska SIDE3.

Håller två till tre årstider längre 

Ett bildäck som kommer från en återförsäljare håller ungefär i fyra till fem olika årstider om du förvarar det på rätt sätt, alltså det som beskrevs tidigare i artikeln. Men om du i stället förvarar det utomhus exempelvis minskar däckets livslängd med två till tre årstider. 

– Det är när däcken kommer på bilen och tas i drift så att sönderdelningen börjar. Salt, temperaturförändringar och UV-strålning är alla saker som påverkar gummit, liksom slitaget. Jag skulle vilja säga att ett däck som används i fyra till fem årstider bör starkt överväga att ersätta, oavsett mönster och slitage, säger Christensen. 

Han fortsätter:

– Gummit ändras så mycket att locket tydligt har reducerade egenskaper. Detta gäller däck som lagras korrekt. Däck som lagras felaktigt försämras ännu snabbare och kan vara mogna för skift efter bara två till tre årstider, säger han.

Vare sig om du redan har bytt dina bildäck eller ska, är detta väldigt bra råd att ta till. Ett tips är också att ha däcken låsta i ett garage eftersom de är väldigt eftertraktade av inbrottstjuvar, rapporterar norska SIDE3

Nyheter24 har tidigare skrivit om vid vilken ålder man är bäst bilförare. Det kan du läsa mer om här!