Torsdag 22 Apr
Stockholm

Den här åldern har den bästa bilföraren

Är det egentligen äldre eller yngre som är de säkraste bilförarna?
1 av 3
Är det egentligen äldre eller yngre som är de säkraste bilförarna?. Foto: TT
Många unga tror de är riktigt bra på att köra bil.
2 av 3
Många unga tror de är riktigt bra på att köra bil. Foto: TT
Medan många tycker att äldre knappt borde få köra bil.
3 av 3
Medan många tycker att äldre knappt borde få köra bil. Foto: TT

Brukar du höra att äldre förare är sämre än alla andra kanske du borde tänka om…

Kommentera (4)
Kopiera länk
Dela
Läs mer

Debatten om huruvida äldre förare med exempelvis alzheimers ska få köra bil har varit uppe flera gånger, och en del går så pass långt att de vill att man ska genomföra kontroller av äldre förare för att se om de borde få behålla sitt körkort

Nu visar en ny undersökning dock att de personer som drivit den här debatten hårdast kanske borde ta ett steg tillbaka. För undersökningen visar att personer som är hela 75 år gamla löper minst risk att vara involverad i en trafikolycka, skriver Aftonbladet. 

Och tvärt emot vad många kaxiga 18- till 19-åringar tror om sin egen körförmåga så är det de som löper absolut högst risk av alla att hamna i en olycka, nämligen 3,5 gånger högre än snittet. 

Snittet sjunker sedan till dubbelt så högt vid 30 för att sedan landa på ett medelvärde mellan 40 och 80. Statistiken har även tagit hänsyn till att äldre kör mindre när de räknat ut riskerna. 

vid 75 är det 20 procent mindre risk att vara inblandad i en trafikolycka än snittet, sedan vänder kurvan uppåt igen. Men det gör ändå att en person som är 90 år gammal inte är en farligare bilförare än en person som är 35, rent statistiskt, skriver Aftonbladet

I videon under kan du se några som inte var så riskmedvetna när de stannade sin bil mitt i en tunnel i centrala Stockholm – för att ta selfies. 

Glöm inte att ladda ner vår app för att få full koll på de senaste nyheterna. Finns på Google Play och App Store.

Tycker du äldre är bättre på att köra bil?
Tack för din röst!
Kommentera (4)
Kopiera länk
Dela