Lördag 21 Maj
Stockholm

Sverige i sorg efter Dante – tyst minut hölls på flera platser i landet

Minnesplats med ljus
Hela Sverige i sorg efter att 12-årige Dante hittats avliden. Foto: Thomas Johansson/TT

I går kom det beskedet vi inte ville ha. 12-årige Dante som har varit försvunnen i tre dygn hade hittats avliden. Nu råder det sorg i hela Sverige och under lördagskvällen hölls en tyst minut för Dante på flera platser i landet.

Kommentera
Kopiera länk
Dela
Läs mer

Det har nu gått drygt ett dygn sedan polisen kallade till en presskonferens i samband med sökandet efter den försvunne 12-årige Dante. 

Det som lokalpolisområdeschefen Christer Bartholdsson då berättade var det som vi absolut inte ville höra – polisen hade hittat en avliden kropp i sökområdet i Falkenberg, som med stor sannolikhet var den 12-årige Dante.

– Vi har i dag vid 15:40-tiden anträffat en avliden person. Den avlidne är inte fullgott identifierad, men anhöriga har underrättats om att med allra största sannolikhet är Dante, sa Bartholdsson under presskonferensen.  

Hundratals människor på Stortorget

Sökinsatsen efter pojken pågick i tre dygn och flera tusentals människor var på olika sätt med och bidrog. 

Det tragiska besked som polisen meddelade under fredagskvällen om den avlidna pojken kom som en chock för många och den var ingen som lämnades oberörd. 

Under fredagskvällen samlades hundratals människor på Stortorget i Falkenberg för att minnas Dante. Torget lös upp med massor av tända ljus, blommor och en nallebjörnar. På lördagsmorgonen tändes flera ljus och det råder sorg i hela Falkenberg.

Stortorget i Falkenberg. Bildkälla: Jonas Dagsson/TT.

Även kyrkan i Falkenberg höll under fredagskvällen öppen för allmänheten och en kvällsbön anordnades, som många av stadens invånare kom till, skriver Expressen

Tyst minut innan fotbollsmatchen

Trots att det har gått bra för fotbollsklubben Falkenbergs IF i år var stämningen tryckt inför dagens match. Istället för att fira att de går upp i fotbollens högsta liga Allsvenskan nästa år, hedrade de 12-årige Dante. 

Strax innan klubben inledde sin match hölls en tyst minut för att hedra Dante. På arenan Falcon Alkoholfri Arena hängde det stora "flaggor", där det stod "VILA I FRID DANTE" och "DANTE", med ett hjärta efter. 

Falkenberg IF inledde sin match med en tyst minut. Bildkälla: Thomas Johansson/TT

"Det råder landssorg" 

Under lördagseftermiddagen publicerade Kvällspostens krönikör Björn Ranelid en krönika om sorgen efter den 12-årige Dante. 

"Larm och sorg tystnar på gator och torg. Det råder landssorg i Sverige och det är inte en konung eller drottning som har dött. Den som befaras vara död är en liten pojke vid namn Dante som vandrar med en hund resten av våra liv.", är bara en liten del av hans krönika som han skrivit om Sveriges sorg för Dante. 

Tyst minut i landet under lördagskvällen 

Under lördagskvällen hölls en tyst minut för Dante på flera platser runt om i landet. Facebook-gruppen "Dante 12 år – Minnessida" skrev ett inlägg på Facebook under lördagen där de utlyste tyst minut. 

”Lördag 10/11 Klockan 20.00 håller vi en tyst minut över hela landet för Dante. Tillsammans kan vi enas och stötta familjen, samt hedra Dantes minne.”

Kyle Wilkins startade Facebook-gruppen precis efter att han, som så många andra fick den tragiska nyheten om att Dante hade hittats avliden. 

– Jag startade gruppen för att det fanns ett behov att ha ett forum där man kunde stötta varandra och stötta familjen i det här. Ett forum där man kan samla tankar på ett och samma ställe, och där  familjen kan söka tröst, säger han till Nyheter24.

Gruppen har i skrivande stund 4 100 medlemmar. Redan igår utlyste Kyle en tyst minut som skulle ske klockan 20:00 under fredagskvällen. 

– Det var inte så många som hann se det i tid och började dela Facebook-inlägget efter att klockan passerat åtta och därför utlyste jag en tyst minut igen under lördagskvällen samma tid och den fick desto större spridning. Inlägget spreds 9 000 gånger, säger han till Nyheter24.

Flera hundra människor har under kvällen delat bilder i gruppen där de visar tända ljus från sina hem och från offentliga platser där man samlats. 

Även Hallandstrafikens bussar stod stilla i hela Halland under lördagskvällen under den tysta minuten för att hedra Dante.


Bildkälla: Hallandstrafiken/facebook

Nyheter24 har tidigare skrivit om hur Dante var som person. Det kan du läsa mer om här!

Kommentera
Kopiera länk
Dela