Som besökare på Nyheter24 samtycker du till användandet av s.k. cookies och adblockeridentifiering för att förbättra din upplevelse hos oss. Jag förstår, ta bort denna ruta!

Nu kan du köpa en Falklandsö – som kryllar av pingviner

- 21/11/2018, 20:47 -

Har du någonsin drömt om att äga en ö full av pingviner? Nu har du chansen. För första gången på 150 år har en av Falklandsöarna lagts ut till försäljning.

Falklandsöarna är en ögrupp som ligger i sydvästra Atlanten, inte långt ifrån Argentinas kust. Öarna har sedan länge varit Brittiska kolonier och räknas idag till en del av Storbritanniens utomeuropeiska territorium. Nu är en av öarna för första gången på 150 år till salu. 

Åsnepingvin
Åsnepingvinen är den snabbaste simmaren bland alla pingviner. Bildkälla: Natacha Pisarenko TT

En ö full av pingviner

Pebble Island har fått sitt namn efter att stränderna förr var täckta av färgglad småsten. Ön är känd för att vara hem åt hela 42 olika fågelarter, stora flockar av sjölejon och omkring 6 000 får. 

Men vad som fått världen att få upp ögonen för Pebble Islands är att ön är full av pingviner. Kejsarpingvin, Klipphopparpingvin och Åsnepingvin är bara några av pingvinarter som bor på ön. 

Pebble Island är ett vackert men kallt remål som minst sagt passar den fågelintresserade. Familjen som äger ön har byggt två stugor för turister att bo i. 

Detta fågelparadis har blivit en viktig plats då den på många sätt fungerar som ett naturreservat. Människor som bor och jobbar på Pebble Island arbetar för och med djuren på olika sätt för att skydda pingvinerna och övriga arter som lever där. 

Kungspingvin
Kungspingvinen är den näst största pingvinarten efter Kejsarpingvinen. Bildkälla: Unsplash

Nu säljs ön

Claire Harris, vars farfar köpte ön Pebble Island år 1869 berättar att familjen nu väljer att sälja pingvinparadiset. Vi har sedan min farfars bortgång alltid hanterat och sett efter ön från Storbritannien men nu känner vi att vi inte har möjlighet till det längre, förklarar hon enligt Metro UK

Tydligen har många väntat otåligt på att Pebble Island ska läggas ut till försäljning. "Det är svårt att säga hur mycket priset kommer landa på eftersom det är första ön som säljs på 150 år, vi har verkligen ingen aning", säger Claire Harris.

Klipphopparpingvin
Klipphopparpingvinen tillhör en mer ovanlig pingvinart. Bildkälla: Unsplash

Blir du sugen på att besöka Pebble Island? Det är inte så svårt att resa dit som man kan tro. Från London går det flyg över Atlanten med mellanlandning på Kap Verde eller i Argentina. Det går även båtturer till ön från Argentinas sydspets, Punta Arenas.