Tisdag 25 Jan
Stockholm

19-årig elev misstänks ha våldtagit lärare – idag kommer domen

Blåljus, siluett av en man och en kvinna
Domen mot en 19-årig man, som står åtalad, misstänkt för att ha utsatt en lärare på sin skola för våldtäkt faller idag. Foto: Foto: Claudio Bresciani / TT, Shutterstock (Montage)

Det var i september tidigare i år som en elev på en skola i Småland misstänktes för att ha våldtagit en lärare. Han häktades och åtalades på sannolika skäl för våldtäkt och idag faller domen mot honom. Nyheter24 redogör för allt som hänt.

Kommentera
Kopiera länk
Dela
Läs mer

Sedan september har Nyheter24 rapporterat om händelsen som ägde rum på en skola i Småland där en 19-åring elev misstänks ha förgripits sig sexuellt på sin lärare under hot och tvång. Idag faller domen mot eleven. Fallet har fått stor uppmärksamhet och väckt avsky hos många. Här är allt som hänt hittills. 

Polisanmälan om våldtäkt

Fredagen den 14 september runt 13-tiden på eftermiddagen ska våldtäkten ha ägt rum. Det var på måndagen veckan efter som en polisanmälan gjordes och misstanke väcktes mot den 19-åriga eleven. 

I polisanmälan rubricerades det misstänkta brottet som våldtäkt och lämnades in av läraren själv. 19-åringen ska ha tvingat in läraren i ett klassrum och utsatt henne för handlingar som kan likställas med våldtäkt. 

Häktning av eleven godkänns

Den 18 september begärdes den den misstänkta 19-åringen häktad av kammaråklagare Klas Lööf. Häktningen godkändes dagen efter, den 19 september, då mannen på sannolika skäl misstänktes för våldtäkt. 

Nyheter24 har tidigare rapporterat om hur 19-åringen vid häktningstillfället redan var känd av polis. Bland annat har han tidigare gjort sig skyldig till narkotikabrott och våldsamt motstånd. 

Åtal väcks mot den misstänkte

Den 1 november väcktes åtal mot mannen. Han ska enligt åtalet ha ofredat läraren måndagen innan våldtäkten ägde rum.

Enligt åtalet ska mannen även ha kontaktat läraren på sociala medier och hotat henne. Han skrev upprepade gånger hur han ville ha samlag med henne. 

Den misstänkte mannen skrev bland annat "jag ska tvinga dig, jag vet hur" enligt uppgifter i förundersökningsprotokollet som Nyheter24 tagit del av. 

Idag faller domen mot eleven

Idag, nästan tre månader sedan våldtäkten ägde rum faller domen mot den 19-åriga eleven. Åklagaren i målet har yrkat på två års fängelse för våldtäkt, sexuellt ofredande och olaga hot, skriver Omni via TT

Dömdes till två års fängelse

Den 19-åriga mannen dömdes till två års fängelse för sina brott.

Nyheter24 har vid flera tillfällen rapporterat om misstanken mot den 19-åriga eleven och hur skolan reagerade på händelsen. Läs mer om det här!

Kommentera
Kopiera länk
Dela