Tisdag 15 Jun
Stockholm

Gunnar, 33, återupplivades efter fyra timmar – berättar med egna ord

Gunnar Elinder
Gunnar Elinder, 33, var död i fyra timmar. Foto: Faksimil/Nettavisen, Privat

Gunnar och Jenny skulle på en första dejt, och begav sig ut för att paddla kajak. Men det slutade med ett 112-larm och att Gunnars livlösa kropp drogs upp ur vattnet. Fyra timmar senare började hans hjärta slå igen.

Kommentera
Kopiera länk
Dela
Läs mer

22 oktober 2016 hade Gunnar Elinder bjudit ut tjejen Jenny på en första dejt. De skulle ut och paddla kajak på Ottsjön, som ligger söder om Åre. Det var kallt ute, och planen var att de efteråt skulle slå läger och sova utomhus. Men det blev inte riktigt som planerat.

Norsk luftambulans i Trondheim fick ett larm om en olycka på Ottsjön. Det ska ha rapporterats om en eller flera personer som fallit i vattnet. 

Blåste omkull

När Gunnar och Jenny befann sig ute på vattnet så var det bara små ringar på vattenytan. Men det blåste snabbt upp och de båda kämpade för att hålla balansen i vattnet. 

Men plötsligt välte Gunnars kajak och han föll i iskallt vatten. Varje gång han försökte komma upp så snurrade den bara runt. Men efter flera försök så ropar han till slut till Jenny att paddla in till stranden och ringa efter hjälp.

När helikoptern kom och de plockade upp Gunnar ur vattnet så hade han en kroppstemperatur på 20 grader. Hjärtat hade slutat slå och lungorna var fulla av vatten. Ambulanspersonalen försökte återuppliva honom.

Och till slut såg läkaren ett tecken på liv, hårstrån på Gunnars underarm stod upp, skriver Nettavisen. 

"Hjärtat stod stilla i fyra timmar"

I dag har Gunnar själv inget minne av olyckan. Han har fått berättat till sig om vad som skedde den där oktoberdagen 2016. 

– Jag har legat på sängen så här i efterhand och försökt hitta tillbaka till minnet om vad jag gjorde en vecka innan olyckan och en vecka efter, men jag har inte hittat tillbaka, säger Gunnar till Nyheter24.  

Vad har du fått återberättat? 

– Bland annat har läkaren, piloten och ytbärgare berättat för mig att mitt hjärta stod stilla i fyra timmar, säger han.  

Livet efter olyckan

I dag, drygt två år efter olyckan, har Gunnar nästan återhämtat sig hundra procent. Han beskriver sitt liv efter olyckan som att han har föds upp på nytt. 

– Min värld var upp och ner, min kropp hade startat om. Tänk dig att du får göra sakerna du har gjort förut, en gång till på nytt, berättar Gunnar. 

Hur har ditt liv förändrats efter drunkningsolyckan? 

– Jag har nog aldrig haft svårt att prata om känsliga saker, men att vara ärlig och säga att "jag varit död, för det har jag ju", har gjort att jag i dag är ärligare till folk.

Han fortsätter:

– I dag kan jag till och med gå fram till en tjej och säga att hon är snygg eller söt, vilket jag inte gjorde innan.

Nu känns livet bra och han är på rätt bana igen. Han fortsätter att träna och tar hand om sig själv, vilket han älskade att göra även innan olyckan. 

Hör samtalet som kom in till SOS när Gunnars kajak hade slagit om. Videon kommer från norska Nettavisen.

Läskigt?
Tack för din röst!
Kommentera
Kopiera länk
Dela