Som besökare på Nyheter24 samtycker du till användandet av s.k. cookies och adblockeridentifiering för att förbättra din upplevelse hos oss. Jag förstår, ta bort denna ruta!

Nobelmiddagen 2018: här är kockarna som lagar årets meny

Nyheter | 10/12/2018 14:39

Den räknas som Sveriges mest prestigefyllda måltid, där rätterna tillagas in i minsta detalj tills smaken och utseendet når perfektion. Nyheter24 berättar allt du behöver veta om kockarna bakom årets Nobelmiddag.

Nobelmiddagen är Sveriges mest påkostade kalas med mat i världsklass. Varje år är mystiken kring menyn hög, och 2018 års upplaga av nobelmiddagen är inget undantag. Ikväll serveras en meny som är planerad och tillagad av kocken Tom Sjöstedt och konditorn Daniel Roos. Men vilka är personerna bakom kockrockarna? Nyheter24 har tagit reda på det. 

Vem är Tom Sjöstedt?

Han blev utsedd till årets kock 2008 och vann guld i Culinary Olympics med Kocklandslaget 2012. Nu ansvarar han för nobelmiddagen i Stockholms stadshus för andra året i rad. Tom Sjöstedt är kocken som nått extrema höjder inom sin matkonst som har fokus på nordiska råvaror. 

Sjöstedt är född den 5 september 1975 och är uppvuxen i Gusum, Östergötland. Han är ägare till finkrogen Lilla Ego som han öppnat tillsammans med kocken Daniel Räms.

Förra året stod Tom Sjöstedt för det omtalade och prestigefyllda uppdraget att planera, tillaga och server menyn till Nobelmiddagen. Han bjöd då de drygt 1500 gästerna på en vegetarisk förrätt på jordärtskocka och kålrabbi, följt av lammsadel med flera vällagade tillbehör. Middagen rundades av med en dessert i blåbärets tecken, skriver Expressen

Nobelmiddagen
Tom Sjöstedt har förberett menyn in i minsta detalj inför kvällens festligheter.
Bildkälla: Christine Olsson/ TT

Vem är Daniel Roos?

Han har varit chefskonditor på Operakällaren, ansvarat för Kronprinsessans Victoria och Prins Daniels bröllopsdessert och varit medlem i kocklandslaget. Daniel Roos CV är minst sagt spektakulärt. Han var, precis som sin kollega Tom Sjöstedt en del av Kocklandslaget när de tog hem guldet i Culinary Olympics år 2012. 

Roos är även en av de matlagare som driver den kända restaurangen, bageriet och konditoriet K-märkt som ligger på Karlavägen i Stockholm. 

Nobelmiddagen
Daniel Roos är ansvarig för desserten som serveras till gästerna på Nobelmiddagen.
Bildkälla: Claudio Bresciani

Menyn hölls hemlig tills den serverades

Traditionsenligt så hölls hela menyn hemlig fram tills att den serverades på Nobelmiddagen kvällen den 10 december. Trots detta gav Sjöstedt och Roos en del ledtrådar till vad gästerna skulle förvänta sig. 

"Jag kan säga att förrätten går i svenska tecken i år, många kommer att känna igen sig i smakerna", säger Tom Sjöstedt till Expressen. 

När frågan om vilken dessert som det kommer bjudas på under kvällen svarade Daniel Roos att det blir "en fräsch dessert, en bra avslutning på en middag. Och helt utan gelatin." Anledningen till detta är att många av de hedersamma gästerna som tar del av menyn inte kan äta gelatin på grund av att de är vegetarianer eller av religiösa skäl, menar Roos

Sjöstedt och Roos får sällskap i köket av ett 40-tal kockar som tillsammans ska få ut 4 500 rätter till Nobelmiddagens gäster. De har förberett sig länge och nu är det äntligen dags att presentera menyn för världen att beskåda. 

Årets meny i svensk översättning 

Förrätt: 

Lättbakad röding med kräftbuljong i krondillslök, lättrökt forellrom, krispig potatis och krasseskum

Varmrätt:

Bakad rotselleri med kantarellkräm och svampsmör, kålrot med lagerbladskräm och långbakad högrev, oxmärgcrust, rökt kalvsky samt potatis- och purjolöksterrin

Efterrätt:

Äppelharmoni med karamelliserade Fridaäpplen från Österlen, äppelsorbet, vaniljkräm, kolasås och havresmulor

Förra årets upplaga av Nobelfesten bjöd på klänningar, mat och kändisar. Läs mer om det och se bilderna från 2017 här!

Ska du följa Nobelmiddagen ikväll?